Aşırı Fiziksel Aktivite
Egzersiz yaparken aşırıya kaçmak, kasların sertleşmesine ve ağrımasına yol açabilir. Egzersize alışkın olmamak, yeni bir egzersiz denemek, normalden daha yoğun veya daha uzun süre egzersiz yapmak ve egzersiz öncesi yeterince ısınmamak veya germe yapmamak spordan sonra kas ağrısı yaşama riskini artırır.
Gecikmiş Kas Ağrısı (Delayed Onset Muscle Soreness - DOMS)
Gecikmiş kas ağrısı (DOMS), alışık olunandan daha zor veya daha uzun süre egzersiz yaptıktan sonra hissedilen kas ağrısını ifade eder. Araştırmalar, bu ağrının sadece kasları değil, fasyayı da etkilediğini göstermiştir. Gecikmiş kas ağrısı, genellikle egzersizden birkaç saat sonra başlar ve bir ila üç gün sonra zirveye ulaşır. Tüm egzersizler bu ağrıya neden olabilse de kuvvet antrenmanları, koşu, yokuş aşağı yürüyüş, step, aerobik ve ip atlama gibi egzersizleri takiben spor sonrası kas ağrısı daha sık görülür.
Yaralanmalar, Burkulmalar ve Zorlanmalar
Yaralanma türleri arasında kas ve kemikleri birbirine bağlayan tendonlardaki zorlanmalar, kemikleri bir arada tutan bağlardaki burkulmalar, iyileşmeyen tendon iltihabı olan tendinoz, tendon yırtılması ve yaralanma sonrası kas basıncının arttığı kompartman sendromu bulunur. Kaslar ve bağ dokuları, tek seferlik bir kasılma veya üst üste kasılmalar nedeniyle hasar görebilir. Bu hasar, kaslarda sertliğe, şişliğe ve ağrıya yol açar. Ağrı, şiddetliyse, normal hareketi kısıtlıyorsa ve zamanla iyileşmiyorsa doktora başvurmak gerekir.
Enfeksiyonlar
Viral, bakteriyel ve paraziter enfeksiyonlar, kas ağrıları da dahil olmak üzere birçok semptoma neden olabilir. Kas ağrısına neden olabilecek enfeksiyonlar arasında soğuk algınlığı, grip, SARS ve COVID-19, Lyme hastalığı, sıtma, miyozit ve trikineloz bulunur.
Stres ve Gerginlik
Kronik stres ve gerginlik, tüm vücudu etkiler. Stres sırasında farkında olmadan kaslar gerilir ve bu da alt sırt ve üst vücut kas ağrılarına yol açabilir. Stresle başa çıkmak için gevşeme tekniklerini öğrenmek ve stresli durumlardan mümkün olduğunca kaçınmak önemlidir.
Kas Krampları
Kas krampları, kasların sürekli, istemsiz ve ağrılı kasılmalarıdır. Genellikle baldır olmak üzere tek bir alanla sınırlıdır. Kramplar birkaç saniyeden birkaç dakikaya kadar sürebilir. Kas kramplarının nedenleri arasında egzersiz, elektrolit bozuklukları, hormonal dengesizlikler, nörolojik durumlar bulunabilir.
Miyofasiyal Ağrı Sendromu
Miyofasiyal ağrı sendromu, kronik bir ağrı bozukluğudur. Kaslarda tetik nokta olarak adlandırılan hassas noktalara yapılan baskı, tüm kaslarda ve bazen vücudun alakasız bölgelerinde ağrıya neden olur.
Fibromiyalji
Fibromiyalji, vücutta yaygın ağrı ve hassasiyet, yorgunluk ve uyku sorunlarına neden olan kronik bir bozukluktur. Kaslar, tendonlar ve eklemler gibi bölgelerde ağrıya karşı duyarlılık artar. Her gün ağrıya neden olabilen fibromiyaljinin nedenini tam olarak bilinmese de depresyon, anksiyete ve stresle bağlantılı olduğu düşünülür.
Otoimmün Rahatsızlıklar
Hastalık yapıcı mikroorganizmalarla mücadele eden bağışıklık sistemi, bazen sağlıklı vücut hücrelerine saldırarak otoimmün bozukluklara neden olabilir. Otoimmün durumlara örnek olarak kalçalarda, boyunda ve omuzlarda ağrı ve sertliğe neden olan polimiyalji romatika; eklemlerde iltihaplanma, doku hasarı, ağrı veya şişliklere neden olan ve kas ağrısının yaygın olduğu sistemik lupus eritematozus; merkezi sinir sistemine saldırarak kas zayıflığı, spazmlar, karıncalanma ve ağrıya yol açan multipl skleroz verilebilir.
Kronik Yorgunluk Sendromu
Miyaljik ensefalomiyelit olarak da bilinen kronik yorgunluk sendromunun en belirgin semptomu, hafif bir aktiviteden sonra bile şiddetli yorgunluk yaşanmasıdır. Yorgunluğa sıklıkla kas ağrısı da eşlik eder.
Dehidrasyon
Yeterli miktarda su içmemek dehidrasyona ve elektrolit dengesizliğine neden olarak kaslarda zayıflık, ağrı ve krampa neden olabilir. Günde 6-8 bardak su içmek, sıcak hava veya egzersiz gibi durumlarda bu miktarı artırmak dehidrasyon kaynaklı kas ağrılarını azaltabilir.
Nöromüsküler Hastalıklar
Sinirler ve kaslardaki bozuklukları ifade eden nöromüsküler hastalıklar, kas ağrılarına neden olabilir. Beyin ve omurilikteki sinirleri etkileyerek kas spazmları, seğirme ve kramp gibi ağrılı semptomlara neden olan amiyotrofik lateral skleroz (ALS); kas fonksiyonunu etkileyen ve kas ağrılarına yol açan birçok genetik durumu kapsayan kas distrofisi ve beyin ve omurilikteki sinirlere hasar veren spinal müsküler atrofi (SMA) kas ağrısına yol açan hastalıklardır.1 4 5