Dr. Gaye Y.
Yayın Tarihi: 16.01.2021 | Güncelleme Tarihi: 13.01.2024

Halsizlik ve Yorgunluğun Nedenleri ve Çözümleri

Kendinizi sürekli olarak yorgun mu hissediyorsunuz? Mevsim değişiklikleri sizi olumsuz yönde mi etkiliyor? Halsizlik ve yorgunluk yaşantınızın değişmez bir parçası haline mi geldi? Hissettiğiniz sürekli uyku hali, yetersiz dinlenmekten kaynaklanabileceği gibi beslenmenizdeki düzensizliklerden de kaynaklanabilir. İşte size yorgunluk nedenleri ve aklınızdaki yorgun hissetmeye ne iyi gelir gibi sorulara yanıt olacak faydalı bilgiler...

İçerikler (Gizle-)
  1. Halsizlik ve Yorgunluk Hissetmenin Nedenleri

  2. Halsizliğe ve Yorgunluğa Ne İyi Gelir?

yorgunluk neden olur

Halsizlik ve Yorgunluk Hissetmenin Nedenleri 

Sürekli yorgun hissetmek birçok insan hayatı boyunca yaşayabileceği bir durumdur. Halsizlik neden olur ya da halsizlik, yorgunluk hissedince ne yapmalı birçok kişinin kafasında yer alan bir sorudur.  Yorgun hissetmenin nedenleri bireyin yaşam tarzına bağlı olabileceği gibi altta yatan tıbbi bir durumdan da kaynaklanabilir.

Yorgun hissetmek aşağıda sayılan yaşam tarzı etmenlerinden dolayı gerçekleşebilir:

  • Alkol veya uyuşturucu kullanımı
  • Aşırı fiziksel aktivite
  • Jet lag
  • Fiziksel aktivite eksikliği
  • Uyku eksikliği
  • Alerji tedavisinde kullanılan bir takım antihistaminik ilaçlar 
  • Öksürük tedavisinde kullanılan bazı ilaçlar
  • Sağlıksız beslenme alışkanlıkları

Devamlı yorgun hissetmek anemiden diyabete, depresyondan kalp hastalığına kadar birçok hastalığın bir ön belirtisi olabilir.1 Bu hastalıklar genellikle yorgunluk haricinde başka semptomlar da gösterir. Fakat bunların yanı sıra yorgun hissetmek ya da uyku hali sadece vücudun ihtiyaç duyduğu birtakım molekülleri alamamasından da kaynaklanabilir.

Vitamin ve mineraller vücudun işlevlerini doğru yerine getirebilmesi için gereklidir. Dolayısıyla vitamin ve mineral eksikliğine bağlı yorgunluk ve bitkinlik hissedilebilir. Niasin, B1, B2, B6, B12, folik asit ve C vitamini ile demir, potasyum, krom, selenyum ve iyot minerallerinin yetersizliği durumunda yorgunluk kendini gösterir. Bunun yanı sıra vitamin ve mineral eksiklikleri hem kronik yorgunluk sendromunun hem de fibromiyalji sendromunun patofizyolojisinde yani diğer bir deyişle oluşumunda rol oynayabilir ancak bu hipotezin arkasındaki mekanizmalar tam olarak bilinmiyor.

Halsizlik ve Yorgunluk Hissetmenin Nedenleri

Halsizliğe ve Yorgunluğa Ne İyi Gelir?

Halsizliğe ne iyi gelir?” , “Yorgun hissedince ne yapmalı?”, "Yorgunluk nasıl geçer" gibi yorgunlukla ilgili en çok merak edilen sorular arasında yer alır. Pek çok kişi gün boyu dinç kalma konusunda önerilere ihtiyaç duyar. Sağlıksız beslenme alışkanlıkları nedeniyle gözlenen yorgunluk yaşam stilinde birkaç değişiklikle ve uygun bir multivitamin desteğiyle düzelebilir. Ancak halsizlik ve yorgunluk için vitamin destekleri kullanırken yüksek kalite standartlarına sahip bir firmanın ürününü seçmeye özen gösterin. Seçeceğiniz vitaminin normal enerji oluşum metabolizmasında yer alan Vitamin B3, Vitamin B2 ve Vitamin B6 bulundurmasına ve bağışıklık sisteminin normal fonksiyonlarının yerine getirilmesi ve demir emilimini artırılması için gereken C vitamini içerdiğinden emin olmalısınız. 

Bunun haricinde günde sekiz saat uyumaya çalışın. Egzersiz yapmayı yaşantınızın bir parçası haline getirin. Meditasyon ya da yeni bir hobi edinmek gibi stresle başa çıkma yollarını araştırın. Dengeli ve sağlıklı beslenmeye özen gösterin. Sıvı tüketiminizi gözden geçirin ve en az 2.5 litre su içmeye özen gösterin.

Yeteri kadar dinlendiğiniz, stresi azalttığınız, sağlıklı ve dengeli bir diyet uyguladığınız ve bol sıvı içtiğiniz halde yorgunluğunuz iki hafta veya daha fazla sürdüyse bir sağlık kuruluşuna başvurmanızda fayda var.

Ayrıca göğüs ağrısı, nefes darlığı, düzensiz veya hızlı kalp atışı, bayılacağını hissetmek, şiddetli karın, pelvik, sırt veya baş ağrısı, anormal kanama, (rektumunuzdan kanama veya kan kusması dahil) gibi belirtiler yaşıyorsanız vakit geçirmeden acil servise başvurmanız gerekir.

Uyarı: Bu metin kişileri konu özelinde objektif bir şekilde bilgilendirme amaçlı yazılmıştır.

Kaynakça

Önerilen Bloglar

Uzm. Dyt. Özgür G.
19.08.2024 | 13.01.2024

Voleybolun Faydaları Nelerdir?

Voleybolun faydaları hem fiziksel hem de psikolojik yönden pek çok olumlu etkiyi içerir.

Uzm. Dyt. Özgür G.
19.08.2024 | 13.01.2024

Bisiklet Sürmenin Faydaları

Sağlıklı bir yaşam için en önemli etkenlerden biri olarak gösterilen hareket etmek, farklı spor dalları ve aktiviteler ile gerçekleştirilebilir.

Uzm. Dyt. Özgür G.
19.08.2024 | 13.01.2024

Basketbol Oynamanın Faydaları

Basketbol, fiziksel ve zihinsel sağlığımıza birçok fayda sağlayan dinamik bir spordur.