Uzm. Diyetisyen Özgür G.
19.06.2023

C Vitamininin Cilde Mucizevi Faydaları

C vitamini bir diğer adıyla askorbik asit, suda çözünen vitaminler arasındadır. Suda çözünebilir olması vitaminin vücut tarafından depolanamadığı ve günlük olarak C vitamini içeren besinler ya da tabletler aracılığıyla vücuda alınması gerektiği anlamına gelir. Güçlü antioksidan özelliklere sahip olan vitamin, serbest radikallerin vücut hücrelerine verdiği zararın engellenmesinde önemli rol oynar. Enfeksiyonlara karşı bağışıklık sistemini desteklemek, yara iyileşmesini hızlandırmak, cilt hücrelerini ana bileşeni olan kolajen üretimine ve demirin emilimine yardımcı olmak C vitamini faydaları arasındadır. Vücudun günlük C vitamini ihtiyacı yaşa ve cinsiyete göre farklılık gösterir. 

19 yaş üstü erkeklerin günde 90 miligram ve kadınların 75 miligram C vitamini tüketmesi önerilir. Bu miktar hamilelerde 85 miligrama ve emziren kadınlarda 120 miligrama kadar yükselebilir. Ayrıca sigara içenleri günlük alması gereken miktardan 35 miligram daha fazla C vitamini tüketmesi genel sağlık durumunun korunması açısından önemlidir. C vitamini eksikliği; saç kayıplarına, demir eksikliği anemisine, yorgunluğa, cilt lekelerine, ciltte solgunluğa ve diş eti kanamaları gibi problemlere yol açabilir.1 C vitamininin cilt üzerindeki etkileri hakkında detaylı bilgiler ile “C vitamini cilde faydaları nelerdir?” ve “C vitamini ciltte ne işe yarar?” sorularının cevabı için okumaya devam edin...

İçerikler (Gizle-)
  1. C Vitamininin Cilde Faydaları Nelerdir?

    1. Kolajen sentezini artırabilir

    2. Hiperpigmentasyonu azaltabilir

    3. Yaşlanma etkilerini azaltabilir

    4. Güneşin zararlı ultraviyole ışınlarına karşı cildi koruyabilir

    5. Yara iyileşmesini destekleyebilir

    6. Cildi nemlendirebilir

    7. Kızarıklığı azaltabilir

  2. Cilt İçin Vitamin C Nasıl Kullanılır?

    1. Besinlerle C vitamini Alımı

    2. Topikal Uygulama

içerik

C Vitamininin Cilde Faydaları Nelerdir?

Yeterli ve dengeli bir beslenme programına C vitamininden zengin besinler eklemek ya da takviyeler hem genel vücut hem de cilt sağlığının korunmasında oldukça etkilidir. C vitamini içmenin cilde faydaları kadar, onu cilt üzerine doğrudan uygulamak daha etkili sonuçlar yaratabilir. Genel anlamda C vitamini cilde faydaları aşağıdakileri kapsayabilir:

Kolajen sentezini artırabilir

Kolajen; cilt, saç, eklem, kas ve tendonların yapısında bulunan ve cilde canlı, pürüzsüz görünüm sağlayan bir proteindir. C vitamini kolajen üretiminde önemli rol oynar. Yaş ile birlikte vücudun kolajen üretimi yavaşlar cilt hücreleri eski elastik yapısını kaybederek sarkmaya başlar, kırışıklık ve ince çizgiler de artış gözlenir. Beslenme programındaki C vitamini takviyesi cilde faydaları sayesinde kolajen ve aynı zamanda cilde dolgunluk ve sıkılık veren elastin sentezini artırabilir.

Hiperpigmentasyonu azaltabilir

Yeterli miktarda C vitamini tüketmek ve cilde lokal olarak C vitamini uygulamak koyu leke görünümünde azalmalar sağlayabilir. Ciltte koyu lekelerle karakterize hiperpigmentasyon, genellikle güneşin zararlı ultraviyole ışınlarına maruz kalma sonucu ortaya çıkar. Sağlık üzerinde herhangi bir etki yaratmasa da cilt tonunda eşitsizliğe neden olabilir. C vitamini cilt rengi üzerinde herhangi bir etki yaratmaz, normal cilt pigmentasyonunu engellemez. Sadece aşırı güneşe maruz kalma sonucu ciltteki melanin birikintilerinin yok edilmesine yardımcı olur. Yüze C vitamini faydaları için beslenme programına C vitamini içeriği yüksek besinler ya da takviyeler kullanmanın yanı sıra topikal uygulama da önerilir.

Yaşlanma etkilerini azaltabilir

Yaşlanma etkilerini azaltabilir

Cilde C vitamini faydaları, özellikle kolajen proteini üzerindeki etkilerinden kaynaklanır. Cilt dokusunu güçlendiren kolajen sentezini artırarak cildin elastikiyetinin artmasına ve kırışıklıkların azalmasına yardımcı olabilir. Özellikle yaşlanma nedeniyle meydana gelen kolajen kaybının önlenmesini destekleyebilir.

Güneşin zararlı ultraviyole ışınlarına karşı cildi koruyabilir

Güneşin ultraviyole ışınları, cilt dokusunda serbest radikallerin oluşmasına neden olur ve serbest radikaller sağlıklı cilt hücrelerinin DNA yapısını bozarak hücrelere hasar verir. Hücrelerdeki kolajenin parçalanmasına yol açar; kırışıklık, cilt sarkması, cilt tonunda değişiklikler, kılcal damarlarda kırıklar ve cilt kızarıklıklarına neden olabilir. Güçlü antioksidan özelliklere sahip olan C vitamini, serbest radikalleri yok ederek cilt sağlığının korunmasına yardım edebilir. Yüze C vitamini faydaları için güneşlenme sonrası cilt bakım rutinine c vitamini serumlar uygulanması önerilebilir.

Yara iyileşmesini destekleyebilir

C vitamini iltihap önleyici özelliğe sahiptir. Bu özelliği sayesinde C vitamini faydaları cilt üzerinde de etkilidir. Yaraların iltihaplanmasını önleyerek daha kısa sürede iyileşmesini destekleyebilir. Aynı zamanda hasar gören cilt hücrelerinde kolajen sentezini uyarak dokuların kendini yenilemesine ve yeni cilt hücrelerinin sentezlenmesine yardımcı olabilir.

Cildi nemlendirebilir

Cildin ihtiyaç duyduğu nem karşılanmadığında epidermis denilen üst tabakası kurumaya başlar ve kaşıntılı, pul pul dökülmelerin olduğu bir cilt dokusu oluşur. Cildin kuruması kırışıklık ve ince çizgilerin belirginleşmesine neden olur. C vitamini cilt hücrelerinin su tutma kapasitesini arttırarak nemlendirebilir; cilde dolgunluk, pürüzsüz bir görünüm sağlayabilir. C vitamini yüze faydaları için doktor kontrolünde C vitamini takviyeleri kullanılabilir.

Kızarıklığı azaltabilir

Egzama ve rosacea gibi iltihabi cilt durumları, güneşe maruz kalma, hormonal değişiklikler gibi faktörler lekeli, kızarık ve pürüzlü bir cilt dokusuna neden olabilir. Cilt için C vitamini kullanmak, C vitaminin iltihap önleyici ve antioksidan özellikleri sayesinde kızarıklık başta olmak üzere iltihaplanmanın neden olduğu cilt hasarlarının önlenmesine yardımcı olabilir.2

Cilt İçin Vitamin C Nasıl Kullanılır?

Cilt İçin Vitamin C Nasıl Kullanılır?

C vitamini cilde faydaları bakımından iki şekilde kullanılabilir. Besinler ya da takviyelerle vücuda alınabilir ya da topikal olarak cilde doğrudan uygulanabilir. İster kuru, ister yağlı ister karma cilt, hangi cilt tipi olursa olsun C vitamini kullanmak cilt sağlığının korunmasında önemli rol oynar.

Besinlerle C vitamini Alımı

C vitamini içeren taze sebze ve meyvelere beslenme programında yer vermek genel vücut sağlığının korunmasına yardımcı olabilir. Aynı zamanda cilt sağlığını da olumlu yönde etkiler sunabilir. Ancak C vitamini cilde faydaları için gözle görülür bir etki topikal yani cilt üzerine doğrudan C vitamini uygulamaları ile sağlanabilir. Diyet ya da besin takviyeleri ile C vitamini almak cildin alt katmanları için fayda sağlar. Cildin üst katmanlarında gözle görülür etki yaratması mümkün olmayabilir.

Topikal Uygulama

C vitamini içeren serumlar ve nemlendiricileri topikal yani doğrudan cilt yüzeyine uygulamak, cilt hücreleri tarafından hızlıca emilmesini sağlar. Düzenli olarak cilt yüzeyine C vitamini uygulamak hücrelerin serbest radikallerin olumsuz etkilerinden korunmasına yardımcı olabilir. İnce çizgiler, koyu lekeler ve kırışıklık görünümünde hissedilir bir azalma gözlenebilir. C vitamini cilde faydaları için sabah ve akşam cilt bakım rutinine C vitamini içeren cilt ürünleri ekleyerek cilt sağlığının korunmasına katkıda bulunabilirsiniz. Günlük cilt bakım rutinine C vitaminini aşağıdaki gibi dahil edebilirsiniz:

  • Cilt tipine uygun temizleyici ile cildinizi temizleyin.
  • Cildi sıkılaştıran tonik uygulaması yapın
  • C vitamini serumu kullanım
  • C vitamini içeren nemlendirici sürün
  • Gündüz için güneş kremi gece için ise gece kremi kullanın.

Bazı hassas ciltlerde C vitamini alerjiye neden olabilir. C vitamini içeren ürünleri uygulamadan önce alerji riskine karşı cildin küçük bir bölgesinde alerji testi yapmalısınız.2

Not: Bu metin tüketicileri konu özelinde objektif bir şekilde bilgilendirme amaçlı yazılmıştır.

Önerilen Bloglar

Uzm. Dyt. Özgür G.
08.12.2023

Biotin Eksikliği Belirtileri Nelerdir

Suda eriyen B grubu vitaminlerinden biri olan biotin, doğal olarak bazı besinlerde ve takviyelerde bulunur.

Uzm. Dr. Çiğdem Ş.
06.12.2023

Vitamin Eksikliği Belirtileri Nelerdir? Neden Olur?

Vitamin, çok küçük miktarlarda bile normal vücut fonksiyonlarının yerine getirilmesine yardımcı olan organik bileşenlerdir.

 

Uzm. Dr. Çiğdem Ş.
20.11.2023

Diş Eti Çekilmesi Hangi Vitamin Eksikliğinden Olur

Diş eti çekilmesi, ağız sağlığı konusunda sıkça gözden kaçan, fakat bazı beslenme eksikliklerinin habercisi olabilen bir durumdur.