Balık Yağı Kilo Aldırır mı?
DHA ve EPA bakımından zengin olan balık yağı birçok balık türünden elde edilir. Balık yağı faydaları, omega-3 yağ asidi içeriğinden kaynaklanır ve bu yağlar açısından zengin olan balıklar arasında uskumru, ringa balığı, ton balığı ve somon sayılabilir Buna ek olarak balık yağı, gıda takviyesi olarak da alınabilir. 2 Bu bağlamda omega-3 açısından zengin olan balığın faydaları arasında kalbin ve beynin normal fonksiyonlarına katkıda bulunması, normal görme yetisinin korunmasına destek olması gibi etkileri de sayılabilir. 3 İnsan vücudunda çoğu omega-3 yağ asitleri üretilmediği için bunun diyet yoluyla alınması önemlidir.3
Yapılan çalışmalar ışığında “Balık yağı kilo aldırır mı?” sorusunun yanıtı kısaca “Hayır aldırmaz.” şeklinde yanıtlanabilir. Balık yağının kilo almak üzerinde etkisi olmadığı gibi kilo kaybı ile bağlantılı olduğunu gösteren araştırmalar bulunur. Bu çalışmaların ilki balık yağının, açlık hissini ve iştahı azalttığı yönündedir. Balık yağı ve kilo üzerinde yapılan farklı bir çalışmada ise balık yağında bulunan omega-3 yağ asitlerinin metabolizmayı hızlandırdığı belirtilir. Metabolizma ne kadar hızlı ise kişi o kadar fazla kalori yakar ve dolayısıyla kişinin kilo vermesi ya da mevcut kilosunu koruması da kolay olabilir.1 Sağlıklı genç yetişkinlerle yapılan bir çalışma; 12 hafta boyunca günde 6 gram balık yağı kullanımının, bu bireylerde metabolizma hızını %3,8 artırdığını gösterir.4 Benzer farklı bir araştırmada ise 12 hafta boyunca günde 3 gram balık yağı alan sağlıklı yaşlı kadınlarda metabolizma hızının %14 oranında arttığını belirtir. 5 Bu da ortalama olarak günlük olarak 187 kalorinin fazladan yakılmış olduğu anlamına gelir. Balık yağı kilo yapar mı sorusunu araştıran bilim insanları, sağlıklı yetişkinlerde ise 12 hafta boyunca günde 3 gram balık yağı alındığında bu bireylerde metabolizma hızlarının ortalama %5,3 arttığı sonucuna varmıştır.6 Metabolik hızlarda artış olduğunu gösteren çalışmaların çoğunda; balık yağının kiloya etkisi bir yana, araştırmaya katılan bireylerin kas kütlesinde de artış görülmüştür.1 Çocuklar için balık yağı ve kilo hakkında henüz kapsamlı bir çalışma bulunmamaktadır.
Balık yağının kilo üzerindeki etkisi yalnızca metabolizma hızının artması ile bağlantılı değildir. Bu bağlamda yapılan araştırmalar, balık yağı tüketmenin egzersiz sırasında yakılan kalori ve yağ miktarını da artırabileceğini gösterir. Bu, egzersiz sırasında vücudun karbonhidratları yakmak yerine balık yağını bir yakıt kaynağı olarak kullanmasından kaynaklanıyor olabilir.7 “Balık yağı kilo aldırır mı?” sorusundan hareketle yapılan bir araştırma; 12 hafta boyunca günde 3 gram balık yağı alan kadınların, egzersiz yaptıklarında %10 daha fazla kalori ve %19-27 daha fazla yağ yaktıklarını gösterir.5 Bu sonuç, bazı çalışmaların balık yağı takviyelerini egzersizle birlikte almanın vücut yağını azaltmada; tek başına egzersiz yapmaktan daha etkili olduğunu gösterir.8 Ancak bu konuda daha fazla çalışma yapılması gerektiği göz önünde bulundurulmalıdır.
Sonuç olarak balık yağının metabolizmayı hızlandırdığı ve hızlı bir metabolizmanın da kişinin daha fazla kalori yakmasına; ayrıca egzersiz sırasında yakılan kalori miktarını ve yağ miktarının artırılmasına yardımcı olabileceği söylenebilir. Dolayısıyla balık yağının, potansiyel olarak daha fazla kilo verilmesine yardımcı olduğu söylenebilir.1 Sıklıkla merak edilen “Balık yağı kilo aldırır mı?” sorusu bu şekilde cevaplanabilir.
Balık Yağı Diyette Kullanılır mı?
Diyette balık yağı faydaları arasında kas gelişiminin desteklenmesi gösterilebilir. Yapılan bir araştırmada balık yağı verilen grubun, balık yağı verilmeyen gruba göre 0,5 kg daha fazla vücut yağı kaybettiği ve 0,5 kg daha fazla kas kütlesi kazandığı görülür.9 Başka bir çalışmada ise altı sağlıklı yetişkin üç hafta boyunca her gün, diyetlerindeki 6 gram yağı, 6 gram balık yağıyla değiştirir. Balık yağı açısından zengin beslenen kişiler kilo vermeseler de daha fazla vücut yağı kaybettiler.10 Benzer şekilde başka bir küçük araştırmada da günde 3 gram balık yağı alan kişilerin, plasebo verilenlere göre 0,6 kg daha fazla yağ kaybettiği gözlenmiştir. 11 Sonuç olarak balık yağı, diyet sırasında kişinin direkt olarak kilo vermesine yardımcı olmasa dahi, kişinin bedenen incelmesine katkı sağlayabilir. Farklı bir deyişle balık yağı, vücut ağırlığını azaltmadan da daha fazla yağ kaybedilmesine dolayısıyla kişinin giyim bedenlerinin küçülmesine yardımcı olabilir. Tüm bunlara ek olarak balık yağının, kilo verme diyeti uygulayan sağlıklı insanlarda açlığı ve iştahı azaltmada etkili bir yöntem olduğu; metabolizma hızını artırarak potansiyel olarak kilo verilmesine destek olabileceği de göz önünde bulundurulmalıdır. 1 Sağlıklı beslenerek kilo vermek için bir diyetisyenden yardım alınması tavsiye edilir
Balık Yağı İştah Açar mı?
Balık yağı, metabolizmayı hızlandırarak ve yağın kas kütlesine dönüşümüne destek olarak kilo vermeye yardımcı olabileceği söylenebilir. Balık yağının iştah üzerindeki etkisi de benzer bir etki gösterebilir. Balık yağının iştah üzerindeki etkileri ile ilgili olarak yapılan bazı araştırmalarda, genel olarak balık yağının iştahı açmak bir yana kişinin tokluk hissini uzattığı sonucuna varılmıştır.12 Ancak bu etkinin kişinin genel sağlık durumuna ve uyguladığı diyete bağlı olarak farklılaşması mümkündür. “Balık yağı kilo aldırır mı?” ya da “Balık yağı iştah açar mı?” soruları bu şekilde cevaplanabilir.
Balık Yağı Eksikliği Kilo Aldırır mı?
Balık yağında bulunan omega 3 yağ asitlerinin eksikliği; ciltte tahriş, kızarıklık, kuruluk, güneş hassasiyetinin artması, sivilcelenme gibi yakınmalara neden olabilir. Ayrıca depresyon tanısı alan bireylerde de omega 3 seviyesinin düşük olduğu konusunda araştırmalar da bulunur. Göz kuruluğu, eklem ağrısı ve sertliği, saç dökülmesi gibi farklı belirtilere de neden olabilir.13 Ancak balık yağı eksikliği ile kilo almak arasında bir bağlantı olduğunu gösteren bir çalışma bulunmamaktadır. Kilo almak, pek çok farklı etkene bağlı olarak gerçekleşebilir. Bu nedenle bir diyetisyenden yardım alınması ve sağlık kontrollerinin yapılması önerilebilir.
Uyarı: Bu metin kişileri konu özelinde objektif bir şekilde bilgilendirme amaçlı yazılmıştır.