Folik Asit
Folik asit, gebelikte kullanılan vitaminler arasında en bilinen vitamin takviyesidir. Doktorlar tarafından mutlaka kullanılması önerilen folik asit bir B vitaminidir. Hem kırmızı kan hücresi üretiminde rol oynar hem de anne karnındaki fetusun büyümesine ve gelişmesine katkı sunar. Bebeğin beyin ya da omuriliğini etkileyebilecek doğum kusurlarını önlemeye yardımcı olabilir.(1)(2)
Folik asit takviyesi hamile kalma ihtimali olan tüm kadınlara önerilir. Kullanımı hamilelikten önce başlayıp gebeliğin ilk 12 haftası boyunca devam eder. Bu süreç boyunca doktorlar her gün 400 mikrogramlık (mcg) folik asit alınmasını önerir.(1) Eğer hamileliğinizin nöral tüp defektlerinden etkilenme olasılığı daha yüksekse bu miktar doktorunuz tarafından artırılabilir.(3)
D Vitamini
D vitamini faydaları, bağışıklık fonksiyonundan kemik sağlığına pek çok durum açısından önemlidir. Mart sonundan eylül sonuna kadar dışarıda yeterince vakit geçirip güneşe maruz kalarak yeterince D vitamini üretebilirsiniz. Ancak özellikle kış aylarında D vitamini takviyesi almanız gerekebilir. D vitamini takviyesi almak anne adayları için tüm hamilelik süreci boyunca geçerli olabilir.(3)
Gebelikte kullanılan vitaminler önerileri arasında yer alan D vitamini eksikliği; erken doğum, gestasyonel diyabet (gebelikte diyabet) ve preeklampsi (gebelik zehirlenmesi) gibi durumlara yol açabilir. Bu durumların yaşanmaması için hamilelikte vitamin kullanımı listesinde D vitamini de yerini alır. D vitamini tıpkı folik asit gibi hamilelik öncesinde de kullanılabilir. Doktorlar günlük 15 mikrogramlık (mcg) D vitamini takviyesi alınmasını önerir.(2)

İyot
İyot vücudun gelişmesinde rol oynar. Özellikle beynin büyümesi ve gelişmesi açısından önemlidir. Anne karnındaki ve yenidoğan bebekler de gelişmek ve büyümek için annelerinden iyot alır. Bu nedenle hem hamile hem de emziren kadınlar iyot desteğine ihityaç duyar. Anne adaylarının ve emziren annelerin günlük 150 miligram iyot alması önerilir. Doktorunuz gebelikte vitamin kullanımı için sizi bilgilendirirken iyot içeren vitamin takviyeleri de almanızı belirtecektir.(4)
Demir
Hamilelikte vitamin kullanmak, farklı vitamin ve minerallerin bir araya geldiği takviyelerden destek almak hem annenin hem de bebeğin daha sağlıklı olmasını destekler. Demir de hamilelikte ihtiyaç duyulan mineraller arasındadır. Hamile kadınların vücutlarındaki kan hacmi ve demir miktarı artar. Ancak vücut bebeğe yeterli miktarda oksijen sağlamak için daha fazla kana ihtiyaç duyar. Bunun için de demir kullanır. Bu süreçte vücut bu alışveriş nedeniyle yeterli miktarda demir depolayamayabilir. Özellikle de yeterince demir alamazsa demir eksikliği anemisi geliştirilebilir. Bu sorun ile karşılaşmamak için doktorlar gerektiği durumlarda demir takviyesi alınmasını önerebilir.(5)
Omega-3
Omega-3 de gebelikte vitamin takviyesi olarak anne adayına önerilir. Omega-3 yağ asitleri arasında yer alan EPA ve DHA bebeğin beyin gelişimi açısından önemli olduğu bilinir. Aynı zamanda bazı araştırmalar omega-3 yağ asitlerinin erken doğum riskini de azaldığını gösterir. Ancak kadın doğum uzmanlarının tümü hamilelik döneminde omega-3 takviyesi alımı için yönlendirme yapmayabilir.(3)
Kalsiyum
Doktorunuz hamilelikte vitamin takviyesi önerirken reçetenize kalsiyum içeren takviyeler de ekleyebilir. Kalsiyumun hem anne karnındaki bebeğin kemik gelişimi hem de annenin kemik sağlığını korumak için önemli olduğu bilinir.(3)
C Vitamini
C vitamini hücreleri koruyan bir vitamindir. Hamilelikte vitamin takviyesi olarak tercih edilmesi doktorun değerlendirmesi ve yönlendirmesine göre değişebilir. Doktorlar, anne adayının sağlık durumunu da değerlendirerek C vitaminin olumlu etkilerinden yararlanması için hastalarını yönlendirebilir.(3)
Günlük olarak alınması gereken C vitamini, C vitamini içeren besinler tüketilerek de alınabilir. C vitamini faydaları hakkında bilgi almak için ilgili içeriğimize göz atabilirsiniz. C vitaminin yanı sıra E vitamini faydaları ya da farklı vitaminlerin faydaları hakkında bilgi almak için diğer yazılarımıza da göz atabilirsiniz.
