D vitamini fazlalığı belirtileri özellikle de düzenli D vitamini takviyesi kullanan kişiler tarafından merak edilen ve araştırılan konulardan bir tanesidir.
K Vitamini Eksikliği Nedir? Belirtileri Nelerdir?
K vitamininin doğal formları, K1 ve K2 vitamini olarak ikiye ayrılır. K1 vitamini (filokinon), özellikle yeşil yapraklı sebzelerde bulunur. K2 vitamini (menakinon) ise hayvansal ürünlerde bulunur ve bağırsaklarda doğal olarak oluşur. Her iki formun da vücuttaki işlevi aynıdır. Vücut, kanın pıhtılaşma sürecinde rol oynayan proteinlerin oluşumu için K vitaminine ihtiyaç duyar. Pıhtılaşma sürecinin normal işleyişi, hem iç hem dış kanamaların gerekli sürede durabilmesi ve aşırı kanamanın önlenmesi açısından önemlidir. 1 K vitamini eksikliği belirtileri, nedenleri ve daha fazlası hakkında bilgi almak için içeriğimizi okumaya devam edin.
İçerikler (Gizle-)
-
K Vitamini Eksikliği Nedir?
-
K Vitamini Eksikliği Neden Olur?
-
K Vitamini Eksikliği Belirtileri Nelerdir?
-
Kolay Morarma
-
Tırnak Altında Kan Pıhtıları
-
Mukoza Zarlarında Kanama
-
Dışkıda Kan
-
-
K Vitamini Eksikliği Nelere Yol Açar?
-
Günlük K Vitamini İhtiyacı Kaç Mg'dır?
-
K Vitamini Eksikliği Nasıl Giderilir?
K Vitamini Eksikliği Nedir?
K vitamini; yağda çözünen, başta karaciğer olmak üzere organlarda ve yağ dokusunda depolanan bir vitamindir. K vitamini eksikliği, vücutta depolanan vitaminin gerekli seviyelerin altına düşmesiyle ortaya çıkar. Besinler yoluyla kolaylıkla alınması, vücut tarafından üretilmesi ve depolanması sayesinde yetişkinlerde K vitamini eksikliği nadir rastlanan bir durumdur. Yine de aşırı kanamanın önlenmesi için K vitamini eksikliği belirtileri hakkında bilgi sahibi olmak önem taşır. 1 2
Yenidoğanlar, K vitamini eksikliği açısından risk altındadır. Vücudunda yeterli miktarda K vitamini olmayan yenidoğanlarda kontrolsüz kanaması meydana gelebilir ve hayati risk taşıyan bu durum, tıbbi açıdan acil müdahale gerektirir. Bu nedenle rutin uygulamada doğumun hemen ardından bebeğe K vitamini enjeksiyonu yapılır. 3
K Vitamini Eksikliği Neden Olur?
K vitamini eksikliği yetişkinlerde nadir görülse de bazı kişiler risk altındadır. K vitamini eksikliği nedenleri şu şekilde sıralanabilir:
- K vitamini içeren besinler açısından zayıf, yetersiz beslenme,
- Bağırsaklarda emilimi azaltan kistik fibrozis, çölyak hastalığı, iltihabi bağırsak hastalığı gibi tıbbi durumlar,
- Karaciğer, safra kesesi, safra yolu sorunları,
- Kumarin türü antikoagülanlar, antibiyotikler gibi çeşitli ilaçların uzun süreli kullanımı,
- Bağırsağın bir kısmının cerrahi yöntemlerle çıkarılması. 1
Yenidoğanlar, çeşitli nedenlerle K vitamini eksikliği açısından risk altındadır. Yenidoğanlarda K vitamini eksikliği sebepleri şunlardır:
- K vitamininin plasentadan anne karnındaki bebeğe yeterince geçmemesi
- Bebeğin anne karnında çeşitli ilaçlara maruz kalması
- Yenidoğanların karaciğerinin K vitaminini etkin şekilde kullanamaması
- Yenidoğanların bağırsaklarında K2 vitamini üretimi için gerekli bakterilerin olmaması ve bu nedenle doğumdan sonra bir süre boyunca bağırsakların K2 vitamini üretememesi
- Anne sütünün çok düşük miktarda K vitamini içermesi 1 2
K Vitamini Eksikliği Belirtileri Nelerdir?
K vitamini eksikliğinin belirtileri arasında en önemlisi aşırı kanamadır. Ancak aşırı kanama, kesik ya da yaralanma gibi özel bir durum olmadığı sürece tespit edilemeyebilir. Erken tanı için K vitamini eksikliği belirtileri arasında sayılabilecek diğer belirtileri takip etmek gerekir.
Kolay Morarma
K vitamini eksikliği belirtileri, genellikle kanamayla ilgilidir. Başınızı, kollarınızı, bacaklarınızı bir yere vurduğunuzda kolayca morarıyorsa K vitamini seviyeniz düşük olabilir.
Tırnak Altında Kan Pıhtıları
El ve ayak tırnaklarının altlarında küçük kan pıhtılarının oluşması, K vitamini eksikliği belirtileri arasında sayılabilir.
Mukoza Zarlarında Kanama
Vücut içindeki mukoza zarlarında, örneğin ağız içinde görülen kanamalar K vitamini eksikliği belirtisi olabilir.
Dışkıda Kan
Dışkının koyu siyah renkte, katran kıvamında olması ve kan içermesi iç kanama kaynaklı K vitamini eksikliği belirtileri arasındadır. 2
Başlıca belirtilerin yanı sıra aşağıdaki K vitamini eksikliği belirtileri de göz önünde bulundurulabilir.
- Uyku hali
- Kusma
- Nöbetler
- Burun kanamaları
- Sarılık
- Ciltte solgunluk 3
Yenidoğan bebeklerde ve bebeklerde K vitamini eksikliği belirtileri görüldüğü zaman hızla doktora başvurmak gerekir. (3) Bu belirtiler genellikle doğumdan sonra K vitamini enjeksiyonu uygulanmadığı zaman ortaya çıkabilir:
- Göbek kordonu bölgesinde kanama
- Ciltte kanama
- Sünnet edilen bebeklerde sünnet bölgesinde kanama 1 2
K Vitamini Eksikliği Nelere Yol Açar?
Nadir görülmesine rağmen K vitamini eksikliği, hayati risk taşıyabilir. Peki, K vitamini eksikliği hangi hastalıklara yol açar? Özellikle yenidoğanlarda ve bebeklerde K vitamini eksikliği şu durumlara yol açabilir:
- Beyin kanaması
- Organ yetmezliği
- Nöbetler
- Koma
- Bebeğinizde göbek kordon bağında kontrolsüz kanama gibi K vitamini eksikliği belirtileri varsa acil tıbbi destek almanız gerekir. 3
Günlük K Vitamini İhtiyacı Kaç Mg'dır?
Günlük vitamin K ihtiyacı, yaşa ve cinsiyete göre değişir. Sağlık otoriteleri 19 yaş üstü yetişkinlerin günlük olarak aşağıdaki miktarlarda K vitamini almasını önerir:
- Kadınlar için 90 mcg
- Hamile ya da emziren kadınlar için 90 mcg
- Erkekler için 120 mcg 4
K Vitamini Eksikliği Nasıl Giderilir?
K vitamini eksikliği, dengeli beslenme programıyla giderilebilir. Yeşil yapraklı sebzeler, bitkisel yağlar, brokoli, Brüksel lahanası, kivi gibi K vitamini içeren yiyeceklerle zenginleştirilen bir beslenme programı, K vitamininin vücutta depolanmasını sağlayabilir. (5) Çeşitli hastalıklar ve ilaçlar gibi risk faktörlerine bağlı olarak ortaya çıkan K vitamini eksikliği durumunda ise sağlık uzmanı, önce çeşitli testlerle tanıyı kesinleştirir ve tanının ardından K vitamini takviyesi önerebilir. Doktorlar, K vitamini eksikliğinin giderilmesi için fitomenadion isimli etken maddeyi içeren, K1 vitamini formundaki takviyeler reçete edebilir. Genellikle ağız yolundan alınan bu takviye, bazı durumlarda enjeksiyonla da uygulanabilir. K vitamini takviyesinin dozajı ve kullanım süresi, kişinin yaşına, sağlık durumuna ve kullandığı ilaçlara bağlı olarak doktor tarafından belirlenmelidir. Düzenli kullanımla K vitamini eksikliği belirtileri zaman içinde azalabilir ve giderilebilir. 3
Vitamin eksiklikleri ile ilgili daha fazla bilgi sahibi olmak için E vitamini eksikliği belirtileri, C vitamini eksikliği, D3 vitamini eksikliği belirtileri gibi konular sahip, kapsamlı içeriklerimizi okuyabilirsiniz.
Uyarı: Bu metin kişileri konu özelinde objektif bir şekilde bilgilendirme amaçlı yazılmıştır.
Kaynakça
- https://www.healthline.com/health/vitamin-k-deficiency 1
- https://www.medicalnewstoday.com/articles/320394 2
- https://my.clevelandclinic.org/health/diseases/21132-vitamin-k-deficiency-bleeding 3
- https://ods.od.nih.gov/factsheets/VitaminK-Consumer/ 4
- https://www.healthdirect.gov.au/vitamin-k-deficiency 5
Önerilen Bloglar