Uzm. Dr. Çiğdem Ş.
Yayın Tarihi: 20.07.2023 | Güncelleme Tarihi: 25.01.2024

C Vitamini Fazlalığı Belirtileri Nelerdir?

C vitamini faydaları ile ön plana çıksa da pek çok vitamin gibi fazla alındığında olumsuz durumlara yol açabilir. Bu yazımızda “C vitamini fazlalığı belirtileri nelerdir?” , “C vitamini fazlalığı nelere yol açar?” , “C vitamini fazlalığı zararları nelerdir?” gibi soruların yanıtlarını öğrenebilirsiniz.

İçerikler (Gizle-)
  1. C Vitamini Fazlalığı Nedir?

  2. Günlük Ortalama Ne Kadar C Vitamini Alınmalıdır?

  3. C Vitamini Fazlalığı Belirtileri Nelerdir?

  4. Fazla C Vitamininin Olası Zararları Nelerdir?

    1. Vücudun Vitamin ve Mineral Emilimini Olumsuz Etkileyebilir

    2. Böbrek Taşı Oluşumuna Neden Olabilir

    3. Uzun Sürede Skorbüt Hastalığına Yol Açabilir

    4. Sinir Sistemini Olumsuz Olarak Etkileyebilir

    5. Sindirim Sistemi ile İlgili Rahatsızlıkları Tetikleyebilir

içerik

C Vitamini Fazlalığı Nedir?

C vitamini fazlalığı, vücuda gereğinden fazla C vitamini alınması sonucu ortaya çıkan bir durumdur. C vitamini fazlalığı, beslenme rutininde C vitamini içeren besinleri fazlasıyla tüketen dolayısıyla da günlük olarak ihtiyaç duyulan C vitamini miktarının üzerine çıkan kişilerde görülür. Fazla C vitamini alımı, C vitamini fazlalığı belirtileri ile ortaya çıkan bazı rahatsızlıklara da yol açabilir. 

Günlük Ortalama Ne Kadar C Vitamini Alınmalıdır?

C vitamini, vücutta depolanmayan ve dolayısıyla her gün alınması gereken bir vitamin türüdür. Günlük C vitamini ihtiyacı belirli yaş grupları ve cinsiyetler için aşağıdaki gibidir:

  • 0-6 aylık bebeklerde 40 mg
  • 7-12 aylık bebeklerde 50 mg
  • 1-3 yaş arası bebeklerde 15 mg
  • 4-8 yaş arası çocuklarda 25 mg
  • 9-13 yaş arası çocuklarda 45 mg
  • 14-18 yaş arası genç erkeklerde 75 mg
  • 14-18 yaş arası genç kadınlarda 65 mg
  • 19 yaş ve üzeri yetişkinler erkeklerde 90 mg 
  • 19 yaş ve üzeri yetişkin kadınlarda 75 mg 1

Kadınlarda günlük C vitamini ihtiyacı gebelik ve emzirme döneminde değişkenlik gösterir. 19 yaş ve üzerindeki anne adaylarının günlük C vitamini ihtiyacı 85 mg’dır. 19 yaş ve üzerindeki emziren annelerin günlük C vitamini ihtiyacı ise 120 mg’dır. 1

Takviye edici gıdalar ve beslenme rutininize ekleyeceğiniz besinler ile günlük C vitamini ihtiyacınızı karşılayabilirsiniz. C vitamini takviyesi kullanacaksanız öncesinde doktorunuza danışmanız uygun olacaktır. Özellikle de hamileyseniz, emziriyorsanız, ilaç kullanıyorsanız ya da bir hastalığınız varsa C vitamini takviyesi almadan hekiminize danışabilirsiniz.  

C Vitamini Fazlalığı Belirtileri Nelerdir?

C Vitamini Fazlalığı Belirtileri Nelerdir?

C vitamini fazlalığı belirtileri, günlük olarak ortalama 2000 miligram üzerinde C vitamini alımı ile ortaya çıkar. (2) Peki, fazla C vitamini belirtileri nelerdir? C vitamini fazlası ile alındığında aşağıdaki belirtiler ile karşılaşılabilir:

  • Karın ağrısı
  • İshal
  • Baş ağrısı
  • Kusma
  • Mide krampları ve şişkinlik 
  • Kızarma
  • Göğüs kafesinin arkasında ağrı ve yanma hissi 
  • Yorgunluk ya da uykulu olma hali
  • Uykusuzluk 
  • Ciltte kızarıklık 3

Bu belirtilerin bir ya da birden fazlasını yaşıyorsanız günlük C vitamini alımınıza, aldığınız besinlere ve gıda takviyelerine dikkat edebilirsiniz. Günlük C vitamini ihtiyacınızı karşılamak için hangi besinlere ihtiyaç duyduğunuzu öğrenmek için “C vitamini nelerde var?” konulu içeriğimizi inceleyebilirsiniz. 

C vitamini fazlalığında olumsuz durumlarla karşılaştığınız gibi C vitamini eksikliğinde de olumsuz durumlar ile karşılaşabilirsiniz. C vitamini fazlalığı belirtileri dışında C vitamini eksikliği belirtileri konusunda da bilgi almak içinse ilgili içeriğimize göz atabilirsiniz. 

Fazla C Vitamininin Olası Zararları Nelerdir?

Fazla C Vitamininin Olası Zararları Nelerdir?

Çok sık rastlanmasa da C vitamini fazlalığı belirtileri sonucunda bazı rahatsızlıklar ile karşı karşıya kalabilirsiniz. “C vitamini fazlalığında ne olur?”, “C vitamini fazlalığının zararları nelerdir?” aşağıda bulabilirsiniz.

Vücudun Vitamin ve Mineral Emilimini Olumsuz Etkileyebilir

Yüksek dozda C vitamini, vücudunuzun demir gibi diğer temel besin maddelerini emme biçimini etkileyebilir. 5 C vitamini özellikle demirin vücut tarafından çok daha kolay bir şekilde emilmesine destek olur. Dolayısıyla fazla C vitamini alımı beraberinde fazla demir yüklenmesine de neden olabilir. Bu da vücutta demirin fazla olması nedeniyle ortaya çıkan kalp, karaciğer, pankreas, tiroid hasarlarına yol açabilir. 6

Böbrek Taşı Oluşumuna Neden Olabilir

C vitamini vücuttan oksalat olarak idrar ya da dışkı ile atılır. Oksalat, bazı mineraller ile bağlanabildiğinden kristal oluşumuna yol açabilir. Bu kristaller de böbrek taşı oluşumunu beraberinde getirir. Aşırı dozda C vitamini idrarda yer alan oksalat miktarını artıracağından böbrek taşı oluşumunda etkili olabilir. 6

Uzun Sürede Skorbüt Hastalığına Yol Açabilir

C vitamininin içerdiği etken madde olan askorbit asidin eksikliği nedeniyle ortaya çıkan skorbüt hastalığı, uzun süreli olarak aşırı miktarda C vitamini alımı ile de ortaya çıkabilir. Fazla askorbit aside maruz kalan vücut, askorbik asidin hızlı bir şekilde temizlenmesi için kendini şartlandırabilir. Bu da askorbit asidin eksikliğine ve koşullu skorbüt hastalığına yol açabilir. 7

Sinir Sistemini Olumsuz Olarak Etkileyebilir

C vitamini fazlalığının zararları arasında sinir sisteminin olumsuz etkilenmesi de sayılabilir. C vitamini fazlalığı belirtileri arasında yer alan baş ağrısı, yorgunluk, baş dönmesi gibi durumlar sinir sisteminin olumsuz olarak etkilendiğini gösterebilir. Sinir sistemini olumsuz etkileyen aşırı C vitamini alımı, bu nedenle uykusuzluğa ya da uyku haline yakın halsizliğe, yorgunluğa da neden olabilr. “Fazla C vitamini uykusuzluk yapar mı?” sorusu bu nedenle bazı durumlarda “Evet.” olarak yanıtlanabilir. 7

Sindirim Sistemi ile İlgili Rahatsızlıkları Tetikleyebilir

C vitaminin etken maddesi askorbit asid fazla alındığında yemek borusu mukozasına zarar vererek reflü özofajit gibi rahatsızlıklara yol açabillir. C vitamini fazlalığı belirtileri arasında yer alan göğüs kafesinin arkasındaki ağrı ve yanma hissi, bulantı, kusma vb. durumlar reflü özofajit ile ilişkilendirilebilir.7

Uyarı: Bu metin kişileri konu özelinde objektif bir şekilde bilgilendirme amaçlı yazılmıştır.

Önerilen Bloglar

Uzm. Dyt. Özgür G.
18.08.2024 | 25.01.2024

Kas Ağrısı Neden Olur? Nasıl Geçer?

Kas ağrısı, yaşam kalitesini olumsuz etkileyen yaygın bir sağlık sorunudur.

Uzm. Dyt. Özgür G.
16.08.2024 | 25.01.2024

D Vitamini Fazlalığı Belirtileri

D vitamini fazlalığı belirtileri özellikle de düzenli D vitamini takviyesi kullanan kişiler tarafından merak edilen ve araştırılan konulardan bir tanesidir.

Uzm. Dyt. Özgür G.
16.07.2024 | 25.01.2024

Hangi Vitamin Eksikliği Baş Dönmesine Neden Olur?

“Hangi vitamin eksikliği baş döndürür?” sorusu, baş dönmesi sorunu yaşayan pek çok kişinin sorduğu ortak sorulardan bir tanesidir.