Balık
Balığın içindeki sağlıklı yağ asitleri, kalp damar hastalıklarını önleyebilir, kötü kolesterolü düşürüp iyi kolesterolü artırabilir. Ancak balığın pişirme yöntemi de önemlidir. Kızartma yerine fırında, buharda ya da ızgarada pişirme yöntemleri idealdir.
Zeytinyağı
Kalp ve damar hastalıklarına karşı koruyabilen, kötü kolesterolü düşürebilen zeytinyağı günde 2-3 yemek kaşığından fazla tüketilmemelidir.
Yeşil çay
Günde 1-2 fincan yeşil çay, içerisindeki polifenolik bileşiklerle kötü kolesterolü düşürmeye yardımcı olabilir. Böbrek rahatsızlığı olanlar doktora danışmadan yeşil çay tüketmemelidir.
Kuru fasulye, nohut, mercimek
Kuru baklagiller içerdikleri posa sayesinde kandaki kötü kolesterol LDL düzeyinin düşmesine yardımcı olabilir.
Elma
Günde bir elma özellikle pektin içeriği ile kötü kolesterolü düşürerek kalp hastalıklarına yakalanma riskini azaltabilir.
Ispanak
Potasyum ve posadan zengin olan ıspanak kan basıncını kontrol edebilir, kolesterolü düşürebilir, kalp kasının düzenli çalışmasını sağlayabilir. Semizotu ve brokoli gibi sebzeler de kalp damar sağlığı dostu olarak bilinir.
Domates
Domatese kırmızı rengini veren likopen, kalp hastalıkları riskini azaltabilir, kolesterolü düzenleyebilir. Yapılan çalışmalara göre domatesi pişirerek tüketmek çiğ tüketmeye oranla daha çok fayda sağlayabilir.
Dengeli sıvı alımı
Kalp sağlığını korumada sıvı dengesi önemlidir. Günlük sıvı tüketimine dikkat etmek, suyu ve meyveleri soğuk olarak tüketmek faydalı olabilir.
Ceviz, fındık, fıstık gibi sert kabuklu kuruyemişler
Kuruyemişler, sağlıklı yaş asitleri yönünden çok zengindir. Badem, ceviz, Antep fıstığı gibi kabuklu kuruyemişler, kalp sağlığı için yararlı etki gösterebilir. Kolesterol içermedikleri için kan kolesterolünü yükseltmezler. Üstelik içerdikleri yağın çoğu çoklu veya tekli-doymamış türden olup kalp ve damar hastalıkları açısından zararsızdır. Hatta doğru miktarlarda alındığı zaman kötü kolesterolde (LDL) %15 düşüş ve iyi kolesterolde (HDL) %5 artma sağlayabilir. Yer fıstığında doymuş yağ oranı yüksek olduğundan kalp sağlığı için önerilmez.
Çay ve kahve
Çay ve kahve içeriklerinde bulunan flavonoidlerden dolayı kalp sağlığı üzerinde olumlu etki gösterebilir.
Beslenmeye dikkat etmenin yanı sıra kalp sağlığını korumanın yolları açısından göz önünde bulundurulması gereken başlıca noktalar şunlardır:
Alkol tüketimini bırakmak ya da azaltmak
Fazla miktarda alkol tüketmek, kalp hızını ve kan basıncını yükseltebilir. Alkol bağımlıları, alkolik kardiyomiyopati denilen kalp yetersizliği açısından risk altındadır. Genel bir öneri olarak günlük alkol tüketiminin 1-2 bardağı geçmemesi önerilir.
Tuz tüketimini azaltmak
Tuz tüketimini azaltmak için öncelikle masalardan ve görünür yerlerden tuzlukları kaldırmak, daha fazla sebze meyve tüketmek, yağ oranı düşük ve işlenmemiş gıdaları tercih etmek, tahıl ve balık tüketimini artırmak gerekebilir. 2