Uzm. Dyt. Özgür G.
17.11.2023

Kivinin Faydaları: Kivi Yemenin Vücuda Yararları

Kivi, C vitamini bakımından zengin yapısıyla dikkat çeker ve parlak yeşil etiyle tatlı-ekşi bir deneyim sunar. Hem lezzetli hem de besleyici olan bu meyve, bağışıklık sistemini desteklerken yüksek lif içeriği sayesinde sindirim sağlığını iyileştirmeye yardımcı olur.1 Kivi faydaları hakkında daha fazla bilgi almak için içeriğimizi okumaya devam edin.

İçerikler (Gizle-)
  1. Kivi Faydaları Nelerdir?

    1. Güçlü Bir Antioksidan Kaynağıdır

    2. Kalp Sağlığına Katkıda Bulunur

    3. Sindirim Sisteminin Doğal İşleyişini Destekler

    4. C Vitamini Açısından Zengindir

  2. Kivinin Cilde Faydaları Var mıdır?

  3. Kivide En Çok Hangi Vitamin Bulunur?

  4. Kivinin Besin Değerleri Nelerdir?

  5. Günde En Fazla Kaç Kivi Yenilmelidir?

  6. Kivi Yemek Kilo Aldırır mı?

  7. Kivi Nasıl Tüketilirse Daha Faydalı Olur?

içerik

Kivi Faydaları Nelerdir?

Kivi, sağlık açısından sayısız fayda sunan küçük ama güçlü bir meyvedir. Tarihi, Çin'in dağlık bölgelerine dayanan bu besleyici meyve, özellikle Yeni Zelanda'da popülerdir ve dünya çapında yaygın olarak yetiştirilir. İlk olarak bir okul öğretmeni tarafından Çin'den getirilen kivi tohumları, zamanla başlangıçta "Çin üzümü" olarak anılsa da daha sonra "kivi" olarak değişmiştir. İki ana türü bulunan kiviler; oval şekli, kahverengi tüylü kabuğu ve lezzetli yeşil etiyle tanınır. Ayrıca altın rengi çeşitleri de bulunur.1

Kivi; kalori, protein ve yağ değerleri açısından düşük olsa da C vitamini, E vitamini, K vitamini, folat, bakır ve potasyum gibi çeşitli vitamin ve mineraller açısından zengindir. Özellikle C vitamini bakımından çok zengin olan kivi, günlük ihtiyacın %83'ünü karşılayabilir. Bu güçlü antioksidan, hücreleri korur ve bağışıklık sistemi, kolajen üretimi ve nörotransmitter oluşumu gibi süreçler için hayati önem taşır.1 Aşağıda kivinin faydaları hakkında detaylı okuma yapabilirsiniz:

Güçlü Bir Antioksidan Kaynağıdır

Kivi, antioksidan ve anti-inflamatuar özelliklere sahip carotenoidler gibi bitkisel bileşenler bakımından zengindir. Bu bileşenler arasında lutein, zeaxanthin ve beta karoten bulunur. Araştırmalar, carotenoidlerin yüksek olduğu diyetlerin kalp hastalıkları gibi sağlık sorunlarına destek olduğunu göstermiştir.1

Kalp Sağlığına Katkıda Bulunur

Yüksek kan basıncı ve kalp hastalıkları risk faktörleri üzerinde olumlu etkileri olan kivi, düzenli tüketildiğinde kan basıncını düşürebilir ve kanın pıhtılaşmasını azaltabilir. Bu da uzun vadede kalp sağlığına destek olabilir.1

Sindirim Sisteminin Doğal İşleyişini Destekler

Kivi yemenin faydaları arasında sindirim sistemine yaptığı katkılar da sayılabilir. Kivide bulunan çözünür ve çözünmez lifler; kan şekerinin düzenlenmesine, sağlıklı bağırsak bakterilerinin beslenmesine katkıda bulunur. Ayrıca, düzenli bağırsak hareketlerini teşvik eder ve kabızlık sorunu yaşayanlar için faydalı olabilir.1

Sindirim Sisteminin Doğal İşleyişini Destekler

C Vitamini Açısından Zengindir

Kivi, yüksek miktarda C vitamini içerir ve bu vitamin, vücuttaki hücreleri korumakla kalmaz, aynı zamanda bağışıklık sistemi için de gereklidir. Kivinin düzenli tüketimi, vücuttaki C vitamini seviyelerini de yükseltip bağışıklık sisteminin işleyişini iyileştirebilir.1

Kivi alerjisi olan kişilerin dışında, çoğu insan için kivi tüketmek güvenlidir. Dilerseniz beslenme programınıza dahil ederek düzenli bir şekilde kivi tüketebilirsiniz.1

Kivinin faydalarının dışında mandalina faydaları ve çilek faydaları konusunda da detaylı okuma yapabilirsiniz.

Kivinin Cilde Faydaları Var mıdır?

Kivinin cilde faydaları vardır. Çünkü kivi, cildin sağlığı ve görünümü üzerinde olumlu etkileri olan besin maddeleri bakımından zengindir. Hatta beslenme programınıza kivinin kabuğunu da dahil ederseniz bu etkileri daha yoğun yaşayabilirsiniz. Kivi kabuğu, meyvenin etinden üç kat daha fazla antioksidan içerir. Bu antioksidanlar vücutta serbest radikallerle savaşarak hücre hasarını önler ve böylece cildin erken yaşlanmasını geciktirebilir. Ayrıca, serbest radikallerin neden olduğu hasarın bir sonucu olarak ortaya çıkan hastalıkların önlenmesine de yardımcı olur. Kısacası kivi kabuğunun faydaları yadsınamayacak kadar fazladır.1 2

Diğer yandan altın kivi kabuğu, meyvenin kendisinden %32 daha fazla E vitamini içerir. E vitamini, güçlü bir antioksidandır ve cildi koruma altına alırken aynı zamanda bağışıklık sistemini güçlendirir. Bu da cildin daha sağlıklı ve canlı görünmesine katkıda bulunur.1 2

Kivi ayrıca lif bakımından zengindir ve kabuğuyla tüketildiğinde, lif içeriğini %50 artırır. Lif, sindirim sistemini düzenleyerek toksinlerin vücuttan atılmasına yardımcı olur ki bu da dolaylı olarak cilt sağlığını iyileştirir. İyi bir sindirim sistemi, cilt üzerinde de olumlu etkiler yaratır. Yani, düzenli bir şekilde kabuğuyla tüketilen kivi, cildin daha parlak ve pürüzsüz görünmesine katkıda bulunabilir​.1 2

Kivide En Çok Hangi Vitamin Bulunur?

Kivi pek çok vitamin bakımından zengindir. Ancak, özellikle C vitamini miktarı bakımından dikkat çeker. Her 100 gram yeşil kivide yaklaşık 92.7 mg, altın kivide ise 161.3 mg C vitamini bulunur. Bu değerler, Avrupa Birliği'nin belirlediği günlük 80 mg referans alımını aşar. Dolayısıyla kivi, günlük C vitamini ihtiyacını karşılamak için mükemmel bir seçenektir. Antioksidan özellikleriyle bilinen C vitamini, hücreleri serbest radikallerin neden olduğu hasardan korur, bağışıklık sistemini güçlendirir ve cilt sağlığını destekler. Kivi tüketimi, özellikle soğuk algınlığı mevsimlerinde bağışıklık sistemini desteklemek için pratik ve lezzetli bir yöntem olabilir. Ayrıca, kivinin sağladığı C vitamini, kolajen üretimini artırarak cildin esnekliğini ve sağlığını iyileştirmeye de katkıda bulunur.3

Kivinin Besin Değerleri Nelerdir?

Kivi, besleyici özellikleriyle tanınan bir meyvedir. Yeşil ve altın kivi çeşitleri 100 gram başına sırasıyla 61 ve 63 kalori içerir. Yeşil kivide %83.1 ve altın kivide %82.4 su oranı vardır. Bu da su oranı açısından zengin olduğunu gösterir. Protein içeriği; yeşil kivide 1.14 gram, altın kivide 1.02 gramdır. Diğer yandan yağ oranları düşüktür. Yeşil kivide 0.52 gram, altın kivide 0.28 gram yağ bulunur. Bu da kiviyi sağlıklı bir beslenme programının parçası yapar.3

Bunların yanı sıra yeşil kivide 14.7 gram, altın kivide 15.8 gram karbonhidrat bulunur. Lif içeriği, yeşil kivide 3 gram, altın kivide ise 1.4 gramdır. Potasyum içeriği her iki türde de benzerdir; yeşil kivi 312 mg, altın kivi 315 mg potasyum içerir. Ayrıca, altın kivi kabuğunu yemek lif, E vitamini ve folat içeriğini sırasıyla %50, %32 ve %34 artırır. Bu besin değerleri, kivinin sağlıklı bir diyet için mükemmel bir seçenek olduğunu gösterir.3

Kivinin Besin Değerleri Nelerdir?

Günde En Fazla Kaç Kivi Yenilmelidir?

Yapılan bir çalışmaya göre günde iki altın kivi tüketmek, ruh halinizi iyileştirebilir. Bu çalışma, Zespri tarafından desteklenmiş ve sonuçları "Nutrients" dergisinde yayımlanmıştır. Çalışmada, günde iki altın kivi yiyen katılımcıların ve günlük C vitamini takviyesi alanların plazma vitamin C seviyeleri iki hafta içinde doyum noktasına ulaşmıştır. Doyum noktasına ulaşıldığında, ekstra alınan vitamin C'nin çoğu idrarla atılır ve vücut tarafından kullanılmaz. Ancak kivi grubu, takviye grubuna göre ruh halinde ve esenlikte daha belirgin iyileşmeler göstermiş, bu etkiler müdahale dönemi boyunca ve sonrasında devam etmiştir. Bu nedenle günde en fazla 2 kivi yemek hem ruh hali hem de sağlığınız için faydalı olabilir.4 5

Kivi Yemek Kilo Aldırır mı?

Kivi tüketmek kilo alımına yol açmaz; aksine, kilo yönetimine yardımcı olabilir. Yüksek besin yoğunluğuna sahip olan kiviler, C vitamini, K vitamini, folat ve lif açısından mükemmel kaynaklardır. Araştırmalar, düşük glisemik indeksli (GI) ve yüksek lif içeriğiyle kivinin, kan şekerindeki dalgalanmaları azalttığını ve dolayısıyla kilo kontrolüne katkıda bulunduğunu göstermektedir. Kivi, düşük kalorili olması ve tokluk hissi sağlaması nedeniyle özellikle kilo kaybı için ideal bir meyvedir.6

Kivi Nasıl Tüketilirse Daha Faydalı Olur?

Kivi meyvesinin faydaları saymakla bitmez. Kiviyi çeşitli şekillerde tüketerek sağlığınız üzerindeki olumlu etkilerini gözlemleyebilirsiniz. Örneğin; suyunu beslenme programınıza dahil ederek kolayca tüketebilirsiniz. Kivi suyunun faydaları arasında kalp sağlığını desteklemek, vücuttaki inflamasyonu azaltmak ve hatta kilo kontrolüne yardımcı olmak sayılabilir. Ayrıca, kivi suyu sindirime yardımcı olan aktinidin enzimi içerir ve düzenli tüketimi, daha iyi besin emilimi ve hafif bir mide hissine katkıda bulunabilir​. 5 6 7

Diğer yandan, hamilelik döneminde kivi tüketimi de merak edilen bir konudur. Hamilelik döneminde, önerilen miktar günde iki adettir. Hamilelikte kivi faydaları arasında fetal beyin gelişimini desteklemesi, sindirimi iyileştirmesi ve kan şekerini kontrol altında tutması sayılabilir. Ancak bazı durumlarda alerjik reaksiyonlara neden olabileceği için bir doktara danışmadan tüketilmemelidir.5 6 7

Kivi kurutulmuş olarak da tüketilebilir. Kurutulmuş kivi faydaları arasında antiinflamatuar özellikleri, tip 2 diyabet tedavisine destek olması, kilo vermeye yardımcı olması ve stresi önlemeye katkı sağlaması sayılabilir. Düşük kalorili olmasının yanı sıra yüksek lif içeriği ile doyurucudur ve kan şekerinin dalgalanmasını engelleyerek açlık hissini azaltabilir​. Doktorunuza danışarak kuru meyveyi ara öğünlerinize ekleyebilirsiniz.5 6 7

Bu farklı tüketim biçimleri ve sağladığı besin değerleri göz önüne alındığında, kivinin tüketilmesi sağlık açısından çeşitli avantajlar sağlar. Ancak, özellikle hamilelik dönemindeyseniz veya belirli bir sağlık sorununuz varsa, tüketim miktarı konusunda bir sağlık profesyoneli ile görüşmenizde fayda var.5 6 7

Kivinin yanı sıra limon faydaları, maydanoz faydaları ya da ananas faydaları gibi konularda da bilgi almak için içeriklerimizi okuyabilirsiniz.

Uyarı: Bu metin tüketicileri konu özelinde objektif bir şekilde bilgilendirme amaçlı yazılmıştır.

Önerilen Bloglar

Uzm. Dr. Çiğdem Ş.
28.02.2024

Ramazanda Halsizlik Neden Olur? Nasıl Geçer?

İslam dini için kutsal bir anlamı olan Ramazan ayında, yetişkin Müslümanlar bir ay boyunda şafak vaktinden gün batımına kadar oruç tutar.

Uzm. Dr. Çiğdem Ş.
06.12.2023

Balık Yağı Boy Uzatır Mı

Boy uzunluğunu belirleyen en önemli faktör genlerdir. Kişinin DNA profili boy uzunluğunun yaklaşık %80’inin oluşturur

Uzm. Dyt. Özgür G.
20.11.2023

Hangi Vitamin Eksikliği El Titremesi Yapar?

El titremesi, çeşitli sağlık sorunlarının belirtisi olabilir.