Uzm. Dyt. Özgür G.
Yayın Tarihi: 17.10.2023 | Güncelleme Tarihi: 22.01.2024

Antioksidan İçeren Besinler, Meyveler, Sebzeler Nelerdir?

Antioksidanlar, yetişkinlik döneminde vücudun bağışıklık sisteminin desteklemesinden çocuklarda sağlıklı beslenme ile büyüme ve gelişiminin sağlanmasına kadar pek çok önemli vücut fonksiyonunda görev alır. Antioksidan bileşenlerin hücreler üzerindeki etkileri hakkında daha detaylı bilgiler için “Antioksidan ne işe yarar?” yazımızı inceleyebilirsiniz. C ve E vitamini gibi bazı vitaminler, karotenoidler ile flavonoidler, tanenler, polifenoller, lignanlar gibi bitki bazlı besinler doğal antioksidanlar içerir. Antioksidan besinler ile beslenme programını zenginleştirerek bağışıklık sistemini güçlendirerek enfeksiyonlara yakalanma riskini azaltabilirsiniz.1 Antioksidan içeren besinler hakkında daha detaylı bilgiler ile “Antioksidan hangi besinlerde var?” sorusunun cevabı için okumaya devam edin.

İçerikler (Gizle-)
  1. Antioksidan İçeren Besinler Listesi

  2. Antioksidan İçeren Meyveler

    1. Vişne ve Kiraz

    2. Yaban Mersini

    3. Çilek

    4. Goji Berry

    5. Ahududu

  3. Antioksidan İçeren Sebzeler

    1. Lahana

    2. Kırmızı Lahana

    3. Pancar

    4. Ispanak

    5. Enginar

  4. Antioksidan İçeren İçecekler

    1. Kuşburnu

    2. Yeşil Çay

    3. Zencefil Çayı

    4. Papatya Çayı

    5. Hibiskus Çayı

  5. Diğer Antioksidan İçeren Yiyecekler

    1. Kuruyemişler

    2. Kuru Baklagiller

    3. Yulaf

    4. Bitter Çikolata

antioksidan içeren besinler

Antioksidan İçeren Besinler Listesi

Yaz ile kış meyveleri ve sebzeleri en çok antioksidan içeren besinler arasında yer alır. Bunlara ek olarak fındık, ceviz, badem, fıstık gibi kabuklu kuruyemişlerin yanı sıra tam tahıllı gıdalar ile bazı kırmızı et, kümes hayvanı etleri ve balık gibi diğer besinler de antioksidan gıdalar olarak sayılabilir. Bazı antioksidan çeşitleri ve bunları içeren antioksidan besinler şunlardır:

  • Allium sülfür bileşikleri: Pırasa, soğan ve sarımsak
  • Antosiyaninler : Patlıcan, üzüm ve kırmızı meyveler
  • Beta karoten : Kabak, mango, kayısı, havuç, ıspanak, maydanoz
  • Kateşinler : Çay, kırmızı şarap
  • Bakır : Deniz ürünleri, yağsız et, süt ve fındık
  • Kriptoksantinler : Kırmızı biber, kabak ve mango
  • Flavonoidler : Siyah çay, yeşil çay, turunçgiller, kırmızı şarap, soğan ve elma
  • İndoller : Brokoli, lahana, karnabahar gibi turpgiller
  • İzoflavonoidler : Soya fasulyesi, tofu, mercimek, bezelye ve süt
  • Lignanlar : Susam tohumu, tam tahıllar ve sebzeler
  • Lutein : Ispanak, mısır ve yeşil yapraklı diğer sebzeler
  • Likopen : Domates, kayısı, greyfurt, karpuz
  • Manganez : Deniz ürünleri, yağsız et, süt ve fındık
  • Polifenoller : Bitkiler
  • Selenyum : Deniz ürünleri, sakat, yağsız et ve tam tahıllı gıdalar
  • A vitamini : Karaciğer, tatlı patates, havuç, yumurta sarısı ve süt
  • C vitamini : Ispanak, brokoli, maydanoz gibi taze sebzeler ile kivi, mango, Frenk üzümü gibi taze meyveler
  • E vitamini : Ayçiçek yağı, zeytinyağı, avokado, fındık, tam tahıllı gıdalar
  • Çinko : Deniz ürünleri, yağsız et, süt ve fındık.2

Antioksidan İçeren Meyveler

Taze meyveler, özellikle güçlü bir antioksidan olan C vitamininden zengindir. Bunun yanı sıra her bir meyvede kendine özgü antioksidan bileşenler bulunur. Antioksidan meyveler arasında aşağıdakiler yer alır:

Vişne ve Kiraz

Yaz mevsiminin en sevilen meyveleri olan kiraz ve vişne; güçlü birer antioksidan olan A vitamini, C vitamini ve E vitamini açısından zengindir. Aynı zamanda lif açısından da iyi bir kaynak olan bu meyveler, uyku uyanıklık döngüsünün düzenlenmesinde önemli rol oynayan melatonin içerikleri ile de dikkat çekicidir.3 Melatonin hakkında daha detaylı bilgiler için “Melatonin faydaları nelerdir?” konulu yazımızı okuyabilirsiniz.

Yaban Mersini

Düşük kalorisi sayesinde zayıflama diyetlerinde özel bir yere sahip olan yaban mersini yüksek oranda antioksidan içerir. Özellikle antosiyanin adı verilen bir antioksidan için iyi bir kaynaktır. Antosiyanin, kalp hastalıklarına yakalanma riskini azaltır ve kandaki kolesterol seviyelerinin düzenlenmesine yardımcı olur.4

Çilek

En çok tüketilen meyvelerden biri olan çilek, yüksek oranda C vitamini içeriği sayesinde antioksidan besinler arasında yer alır. Çileğe kendine özgü kırmızı rengi veren antosiyonin antioksidanı açısından da zengindir.4

Goji Berry

Geleneksel Çin tıbbının önemli bir parçasını oluşturan goji berry; vitaminler, mineraller ve antioksidan bileşenler açısından zengindir. Lycium barbarum polisakkaritleri adı verilen antioksidanlara sahip olan goji berry, bu sayede kalp hastalıklarına ve kansere yakalanma riskinin azalmasına yardımcı olabilir.4

Ahududu

Özellikle tatlılarda tercih edilen ahududu, yüksek lif içeriğinin yanı sıra güçlü birer antioksidan olan C vitamini ve manganez ile diğer antioksidan bileşenlerden zengindir. Özellikle antosiyanin antioksidanı için iyi bir kaynak olan ahududu, vücuttaki iltihaplanmaları ve serbest radikallerin hücre hasarlarını önlemeye yardımcı olabilir.

antioksidan meyveler

Antioksidan İçeren Sebzeler

Sebzeler, vücut fonksiyonlarının yerine getirilmesinde önemli rol oynayan temel vitaminler, mineraller ve antioksidan bileşenler içerir. Yüksek antioksidan içeren besinler kalp sağlığının korunmasından kan şekerinin kontrolüne kadar genel sağlık durumu üzerinde olumlu etkilere sahiptir.5 Antioksidan sebzeler arasında şunlar yer alır:

Lahana

Turpgiller sınıfına ait bir sebze olan lahana, güçlü antioksidan özelliklere sahip A vitamini, C vitamini ve K vitamini açısından zengindir. Aynı zamanda kemik sağlığının korunmasında önemli rol oynayan kalsiyum için zengin bir kaynaktır.4

Kırmızı Lahana

Mor lahana olarak da bilinen kırmızı lahana; C , K ve A vitaminleri içerir. İçeriğindeki antosiyanin sayesinde antioksidan içeren besinler arasında ilk sıralarda yer alır.4

Pancar

Kendine özgü bir aroma ve lezzete sahip olan pancar, eşsiz bir lif kaynağıdır. Aynı zamanda potasyum ve demir mineralleri ile folik asit içerir. En güçlü antioksidan besinler arasında yerini alan kırmızı pancar, betalainler adı verilen bir grup antioksidan açısından zengindir.4

Ispanak

Antioksidan besinler dendiğinde ilk akla gelen sebzelerden biri de ıspanaktır. Özellikle gözlerin zararlı ultraviyole ışınlarından korunmasına yardımcı olan lutein ve zeaksantin antioksidanları için iyi bir kaynaktır.4

Enginar

Köklü bir geçmişe sahip olan enginar, eski dönemlerde karaciğer hastalıkları için kullanılan bir sebzedir. Kendine has bir aromaya sahip olan sebze; lif, mineraller, vitaminler ve antioksidan bileşenler açısından zengindir. Özellikle klorojenik asit olarak bilinen antioksidan içeren enginar, vücuttaki iltihaplanmaların önlenmesinde faydalı olabilir.4

antioksidan yiyecekler

Antioksidan İçeren İçecekler

Antioksidan içeren sebze ve meyvelerin suyundan hazırlanan tüm içecekler, iyi birer antioksidan kaynağıdır. Bunun yanı sıra aşağıdaki içecekler de antioksidan besinler arasında yer alır:

Kuşburnu

Kırmızı rengi ve hoş aromasıyla en çok sevilen bitki çaylarından biri olan kuşburnu, güçlü bir antioksidan olan pollifenollerden zengindir.6 Polifenoller hakkında daha detaylı bilgiler için “Polifenol faydaları nelerdir?” yazımızı okuyabilirsiniz.

Yeşil Çay

Yeşil çay, bir çeşit polifenol olan kateşin açısından zengin bir içecektir. Güçlü bir antioksidan olan kateşin, hücreleri serbest radikallerin hasarına karşı korur.6

Zencefil Çayı

Keskin bir aromaya sahip olan zencefil çayı, etkili bir antioksidan olan gingerol içerir. Aynı zamanda B3, B6, C vitaminleri ile demir ve potasyum mineralleri açısından zengindir.7

Papatya Çayı

Sakinleştirici etkisiyle ön plana çıkan papatya çayı, flavonoidler adı verilen antioksidanlardan zengindir. Aynı zamanda potasyum, kalsiyum, karoten ve folat gibi bazı bileşenler içerir.7

Hibiskus Çayı

Hibiskus bir diğer adıyla ebegümeci çayı, kendine özgü ekşimsi bir aromaya ve kırmızı renge sahiptir. Bitkiye kırmızı rengi veren antosiyanin, güçlü bir antioksidandır. Kalp damar sağlığının korunmasına ve bağışıklık sisteminin desteklenmesine yardımcı olabilir.7

en güçlü antioksidan besinler

Diğer Antioksidan İçeren Yiyecekler

Taze sebze ve meyvelere ek olarak bazı gıdalar da antioksidan içeren yiyecekler arasında yer alır. Diğer antioksidan yiyecekler şunlardır:

Kuruyemişler

Ceviz, fındık, badem, fıstık gibi kabuklu kuruyemişler, vücut fonksiyonlarının düzenlenmesinde önemli rol oynayan sağlıklı yağlar, protein, vitaminler ve mineraller açısından zengindir. Ayrıca güçlü bir antioksidan olan polifenol içerikleri sayesinde antioksidan besinler arasında yer alırlar. 8

Kuru Baklagiller

Kuru fasulye, nohut, barbunya, yeşil mercimek gibi kuru baklagiller, özellikle vegan veya vejetaryen beslenenler için eşsiz bir bitkisel protein kaynağıdır. Yüksek lif içeriklerinin yanı sıra güçlü antioksidan özelliklere sahip flavonoidler açısından zengindir.8

Yulaf

Son yılların popüler besinlerinden bir olan yulaf, yüksek lif içeriği ile ön plandadır. Sodyum, kalsiyum ve demir gibi minerallerden zengin olan besin, kalp hastalıkları ve diyabete yakalanma riskini azaltan antioksidan bileşenler için de zengin bir kaynaktır.8

Bitter Çikolata

Kakao oranı yüksek olan bitter çikolata; kalsiyum, demir, magnezyum, fosfor, potasyum, çinko ve B12 ile niasin için iyi bir kaynaktır. Aynı zamanda kakaoda bulunan flavonoid, kansere yakalanma riskini azaltan ve kalp sağlığının korunmasına yardımcı olan güçlü bir antioksidandır.8

Uyarı: Bu metin kişileri konu özelinde objektif bir şekilde bilgilendirme amaçlı yazılmıştır.

Önerilen Bloglar

Voleybolun Faydaları Nelerdir?
  • Uzm. Dyt. Özgür G.
  • 19.08.2024 | 19.08.2024

Voleybolun faydaları hem fiziksel hem de psikolojik yönden pek çok olumlu etkiyi içerir.

Bisiklet Sürmenin Faydaları
  • Uzm. Dyt. Özgür G.
  • 19.08.2024 | 19.08.2024

Sağlıklı bir yaşam için en önemli etkenlerden biri olarak gösterilen hareket etmek, farklı spor dalları ve aktiviteler ile gerçekleştirilebilir.

Basketbol Oynamanın Faydaları
  • Uzm. Dyt. Özgür G.
  • 19.08.2024 | 19.08.2024

Basketbol, fiziksel ve zihinsel sağlığımıza birçok fayda sağlayan dinamik bir spordur.