Hiperparatiroidizm
Vücut kalsiyum seviyelerinin düzenlenmesinden sorumlu paratiroid hormonu, boyunda tiroid bezinin hemen arkasında yer alan 4 adet paratiroid bezlerinden salgılanır. Bu bezlerden biri ya da birkaçı aşırı aktif hale geldiğinde aşırı miktarda paratiroid hormon salgılanır. Kemiklerden kan dolaşımına geçen kalsiyum miktarı ve aynı zamanda böbreklerden kalsiyumun geri emilimi artar. Kanda kalsiyum yüksekliği yaşanır. Özellikle 50 yaş üstü menopoza giren kadınlarda hiperparatiroidizm en önemli hiperkalsemi nedenleri arasındadır.
Akciğer hastalıkları ve kanserleri
Tüberküloz, sarkoidoz ve granülomatöz gibi akciğer hastalıkları vücuttaki D vitamini seviyesinde artışa neden olabilir. D vitaminin artması kalsiyumun vücut tarafından emilimini kolaylaştırarak kanda kalsiyum yüksekliği meydana getirebilir. Kan, akciğer ve meme kanserleri hiperkalsemi riskini artırabilir.
Bazı ilaçlar
Diüretik gibi bazı ilaçlar vücuttan sıvı kaybına neden olabilir. Aynı zamanda kalsiyumun vücuttan idrarla atımını azaltarak kandaki seviyelerini yükseltebilir. Buna ek olarak depresyon tedavisinde kullanılan lityum gibi ilaçlar paratiroid hormonun salınımını artırarak hiperkalsemi belirtileri görülmesine neden olabilir.
Diyet takviyeleri
Takviye formunda D vitamini ve kalsiyum alımının kontrolsüz olması kanda kalsiyum yüksekliği meydana getirebilir. Takviye kullanmadan önce dozu hakkında mutlaka doktora danışmalısınız. Aynı zamanda kalsiyum, selenyum ve demir gibi takviyelerin birbirlerinin ve diğer minerallerin emilimini etkileyebileceğini unutmamalısınız. Kalsiyum kadar önemli bir diğer mineral olan demir hakkında ayrıntılı bilgiler için “Demir minerali faydaları” yazımızı okuyabilirsiniz.
Dehidrasyon
Hafif kalsiyum yüksekliği, genellikle dehidrasyon sonucu görülür. Dehidrasyon, vücut sıvılarının ve özellikle kandaki sıvı miktarının azalmasıdır. Kan sıvısı azaldığında kalsiyum konsantrasyonunda artış söz konusu olur. Kronik böbrek yetmezliği gibi böbrek hastalıkları dehidrasyona neden olarak kanda kalsiyum yüksekliği yaratabilir.4
Kalsiyum Yüksekliği Belirtileri Nelerdir?
Hafifi kalsiyum yüksekliği, gözle görülür ya da hissedilir herhangi bir semptoma neden olmayabilir. Ancak uzun süreli hiperkalsemi durumunda aşağıdaki kalsiyum yüksekliği belirtileri gözlenebilir:
Genel vücut sağlığında bozukluklar
Baş ağrısı, aşırı yorgunluk ve tükenmişlik hissi hiperkalsemi belirtileri arasındadır. Ancak bu durum pek çok hastalığın belirtisi olduğu için ayırt edici olmayabilir.
Böbrek fonksiyonlarında bozulmalar
Kanda kalsiyum yüksekliği, idrarla kalsiyum ve sıvı atımını da artırdığı için aşırı susuzluk, aşırı idrara çıkma gibi belirtiler gözlenebilir. Ayrıca böbreklerde taş oluşma riski artar ve böbrek taşları nedeniyle sırtta ve üst karında ağrı yaşanabilir.
Sindirim sistemi fonksiyonlarında bozulmalar
Mide bulantısı, karın ağrısı, iştahta azalma, kabızlık, kusma, kilo kaybı, peptik ülser, gibi sindirim sistemi bozuklukları hiperkalsemi belirtileri arasındadır.
Kalp ve dolaşım sisteminde bozulmalar
Kanda kalsiyum yüksekliği kan basıncında artışa ve hipertansiyona neden olabilir. Ayrıca kalbin elektrik sistemini etkileyerek kalp ritimlerinde anormalliklere yol açabilir. Bunlara ek olarak kalsiyum yüksekliği kas seğirmeleri ve kramplardan da sorumlu olabilir.
İskelet sisteminde bozukluklar
Kalsiyum kemiklerin ana yapı taşını oluşturan ana bileşendir. Kalsiyum yüksekliği belirtileri arasında kemik ağrısı, kemik erimesi, kırıklar gibi iskelet sisteminde bozukluklar yer alır.
Nörolojik semptomlar
Depresyon, hafıza kaybı, sinirlilik, uykuya eğilim, konsantrasyon bozukluğu kanda yüksek kalsiyum belirtileri arasındadır. 4