Oruç Tutarken Halsizliği Önlemenin Yolları Nelerdir?
Ramazan dönemi boyunca sağlıklı beslenerek vücudun; enerji, besin öğeleri, vitamin, mineral, posa ve sıvı gereksinimin karşılanmasını sağlayabilir, oruçluyken halsizlik ve yorgunluk hissinin önlenmesine yardımcı olabilirsiniz. Oruç tutarken halsizliği önlemek için aşağıdaki önerileri uygulayabilirsiniz:
Aşırı Yemek Tüketmekten Kaçının
Oruç ibadeti ile gün boyu aç kaldıktan sonra midenizi tıka basa doldurmak kan şekerinde ani çıkışlara ve tansiyonun yükselmesine neden olarak iftardan sonra yorgunluk hissi yaşanmasına yol açabilir. Besinleri yeterince çiğnemeden hızlı bir şekilde tüketmek midenin sindirim işlemini yerine getirmesine engel olarak tokluk hissini geciktirebilir. Yavaş ve iyice çiğneyerek yemeye özen gösterin ve mideye besinleri sindirmesi için zaman tanıyın.1 2 3
Orucu Çorba ile Açın
Orucu su ya da çorba ile açmak hem gün boyu ihtiyaç duyduğunuz sıvı miktarının karşılanmasına yardımcı olur hem de sıvı bileşenler çabuk sindirildiği için açlık hissinin yatıştırılmasını sağlayabilir. Orucu önce su ile açıp arkasından çorba ile devam edebilirsiniz. Bir süre bekledikten sonra ana yemeğe geçiş yaparak aşırı yemek yemenin önüne geçebilirsiniz.1 2 3
İftar ve Sahurda Sağlıklı Besinler Seçin
Ramazan ayında öğün sayısının ikiye düşmesi, yeterince enerji ve sıvı almanızı engelleyebilir. İftar ve sahurdan oluşan ana öğünleri ara öğünlerle destekleyerek vücudun enerji ihtiyacının karşılanmasına destek olabilirsiniz. Orucunuzu su ve çorba ile açtıktan sonra kan şekerini düzenlemek için hurma, kuru kayısı, peynir, zeytin gibi iftariyelikler tüketebilirsiniz. Ardından et, tavuk, balık, kurubaklagil gibi yüksek proteinli besinlerden oluşan bir ana yemek ile tam tahıllı ekmek, bulgur, kepekli makarna gibi karbonhidrat kaynaklarını tüketebilirsiniz. Yemeklerin sindirimini desteklemek için haşlama, buğulama, fırınlama, ızgara yöntemlerini tercih etmeniz de önemlidir. Sahurda ise hazırlaması kolay ve hafif besinler tercih etmelisiniz. Tuz oranı yüksek sucuk, salam, sosis gibi işlenmiş besinlerden uzak durmalısınız. Peynir, yoğurt, yumurta, yeşillik, ceviz, badem, fındık gibi kabuklu kuru yemişlerden oluşan bir kahvaltı ya da zeytinyağlı sebze yemekleri, çorba ve yoğurttan oluşan hafif bir menüyü seçebilirsiniz.1 2 3