Tip 3 Kolajen Eksikliği Nasıl Anlaşılır?

Vücut doku ve organların yapısında bulunan tip 3 kolajen, yaş ile birlikte daha az sentezlenir ve sentezlenen miktarın kalitesinde de azalmalar gözlenir. Tip 3 kolajen eksikliği belirtileri şunlardır:
- Cilt kırışıklıklarında artış ve deri sarkmaları,
- Göz çevresinde kaz ayağı denilen ince kırışıklıklarda artış,
- Kaslarda zayıflama ve kas ağrıları,
- Bağırsak astarında zayıflamaya bağlı olarak sindirim sistemi sorunları,
- Kan damarlarında bozulmalara bağlı kan akışı ile ilgili problemler. 1
Günlük Tip 3 Kolajen İhtiyacı Kaç Mg'dır?
Tip 3 kolajen genellikle tip 1 kolajen ile birlikte karışım halde takviyelerde bulunur. Kolajenin günlük tüketim miktarı ile ilgili herhangi bir bilimsel öneri yoktur. Kolajen takviyelerde kullanılan en yaygın kolajen formu hidrolize kolajendir. Bu takviyelerdeki kolajen daha küçük hücrelere parçalandığı için vücut tarafından daha kolay emilebilir. Tablet, toz ya da likid formda satışa sunulan kolajen takviyeler; su, smoothie, sıcak ya da soğuk içecekler, çorba ve hamur işleri içine eklenerek tüketilebilir. Günlük tip 3 kolajen ihtiyacı, diğer kolajenler ile birlikte karışım halinde 2.5-15 gram arasında değişiklik gösterir. 6
Tip 3 Kolajen Hangi Besinlerde Bulunur?

Tip 3 kolajen, hayvansal kaynaklı protein içeren besinlerde bulunur. Bir başka deyişle hiçbir bitkisel besin kolajen içermez. Tip 3 kolajen açısından zengin besinler şunlardır:
- Dana, sığır gibi kırmızı et çeşitleri,
- Tavuk ve kümes hayvanı gibi beyaz et çeşitleri,
- Balık çeşitleri,
- Kabuklu deniz ürünleri
- Yumurta,
- Süt ve süt ürünleri.
Kolajen sentezinde C vitamini, çinko, bakır ve manganez gibi besin bileşenleri önemli rol oynar. Vücuttaki tip 3 kolajen sentezini artırmak için aşağıdaki besinleri beslenme programına ekleyebilirsiniz:
- C vitamini açısından zengin; portakal, mandalina, limon, greyfurt, çilek, ahududu, böğürtlen gibi taze meyveler,
- Yeşil biber, domates, salatalık, maydanoz, ıspanak, brokoli, lahana gibi taze sebzeler,
- Mantar, ceviz, fındık, badem, tofu, bitter çikolata gibi bakırdan zengin besinler,
- Tam tahıllar, yeşil yapraklı sebzeler ve süt ürünleri gibi çinkodan zengin besinler. 1 5
Diğer kolajen çeşitleri hakkında detaylı bilgilere “Tip 1 kolajen nedir?” ve “Tip 2 kolajen nedir?” yazılarımızdan ulaşabilirsiniz.
Not: Bu metin tüketicileri konu özelinde objektif bir şekilde bilgilendirme amaçlı yazılmıştır.