Mevsiminde Sebze ve Meyve Tüketmek Neden Önemli ?
Yaşayan her canlının, gelişmesi ve büyümesi için gerekli olan doğal koşullar vardır. Bir bitkinin en doğru şartlarda büyümesi için iklim koşulları, toprak elverişliliği, yerleşim koşulları gibi pek çok durumun uygun olması gerekir. Fakat endüstriyel gelişmeler, hızlı nüfüs artışı ve yeme alışkanlıklarına bağlı olarak, pek çok meyve ve sebze mevsimi gelmeden, çeşitli işlemlerden geçirilerek uygun olmayan koşullarda üretilebiliyorlar.
Mevsiminde yenen sebzeler güneşten ve topraktan alması gereken vitamin ve mineralleri çok daha rahat bir biçimde alırlar. Sebze ve meyvelerin hangi mevsimde tüketilmesi gerektiğini bilmek, tüketilen besinlerden maksimum fayda sağlamasına yardımcı olacaktır.
Kış Sebzeleri Nelerdir?
Kış aylarında genel olarak koyu yeşil yapraklı; vitamin, antioksidan ve mineral bakımından zengin sebzelerin tüketilmesi tavsiye edilir. Bu tip sebzeler, vitamin ve mineral kaybı olmaması açısından genel olarak çok pişirilmemelidir. Sebzelerin buharda ya da çiğ olarak salata şeklinde tüketilmesi tavsiye edilir.
Vitamin deposu kış sebzelerini şu şekilde sıralayabiliriz:
- Ispanak: Ispanak E vitamini içeren besinler arasındadır. E vitamini eksikliği belirtileri yaşıyorsanız beslenme rutininize ıspanağı da ekleyebilirsiniz. Ispanak, demir ve protein bakımından zengindir. Bağışıklık sistemi güçlendirmek için tüketilmesi önerilir
- Brokoli: Yüksek oranda A vitamini, folik asit ve potasyum içerir. Genel olarak çok az pişirilerek tüketilmelidir.
- Brüksel Lahanası: Kükürt içeriği nedeniyle çiğ olarak salata şeklinde ya da buharda pişirilerek yenmesi tavsiye edilir.
- Karalahana-Lahana: Kalsiyum, demir, bakır ve yüksek oranda potasyum içerir. Vücut direncini yükseltmeye yardımcı olabilir. Ayırıca içerdiği U vitamini sayesinde mide ve bağırsaklar için faydalıdır.
- Soğan: Güçlü bir antioksidan kaynağı olan soğan, çiğ ya da yemeklerde pişmiş şekilde tüketilebilir. Aynı şekilde içeriğindeki zengin minerallerden dolayı pek çok hastalığın tedavisinde vücut direncini yükseltmek için faydalanılabilir.
- Havuç: Tıpkı yeşil yapraklı sebzeler gibi çiğ tüketilmesi tavsiye edilir. İçeriğinde A,B vitaminleri ve yüksek oranda lif bulunur. Havuç, D vitamini içeren besinler arasında da yerini alır. D vitamininden daha iyi faydalanmak için D3K2 vitamini hakkında da bilgi sahibi olabilirsiniz.
- Kabak: Potasyum ve folat kaynağıdır. Sağlıklı bir birey yeterli miktarda kabak tükettiğinde günlük folik asit miktarının yarısını karşılayabilir.
- Maydanoz: A ve C vitamini kaynağıdır. Çiğ ve taze olarak tüketilmesi idrar yolları için fayda sağlayabilir. Lutein faydaları arasında yer alan durumlardan yararlanmak için de maydanoz tüketebilirsiniz.
- Sarımsak: A, B, C, P vitaminleri, kükürt ve sülfür içeriği bakımından zengindir. Mide rahatsızlığı olmayan kişiler çiğ olarak tüketebilir.
- Turp: Potasyum kaynağıdır. İçerisinde ayrıca E, A, C, B6, K vitaminleri bulunur.
Kış Meyveleri Nelerdir?
Kışın rahatlıkla tercih edebileceğiniz kış meyveleri ise şu şekildedir:
- Ayva: A ve B vitaminleri, tanin ve vücut direncine faydalı tuzlar içerir.
- Turunçgiller: Portakal, mandalina ve greyfurt gibi meyveler; C vitamini bakımından oldukça zengindir. Meyve suyu şeklinde tüketebileceği gibi posasından yararlanmak adına direkt meyvenin kendisi yenebilir.
- Elma: Yüksek oranda A ve C vitamini içerir aynı zamanda yüksek lif kaynağıdır.
- Nar: Folik asit, fosfor, selenyum, magnezyum, A ve vitamini içermesinden ötürü bağışıklık sisteminin kuvvetlenmesine yardımcı olur.
Meyve ve sebzeler enerji içeriklerinin düşük, mineral madde ve vitamin içeriklerinin yüksek olması nedeniyle beslenme ve insan sağlığı bakımından önemli gıdalardır. Yeterli seviyede sebze ve meyve tüketimi ile kanser, kalp ve damar hastalıkları, hipertansiyon, sindirim sistemi hastalıkları başta olmak üzere birçok kronik hastalık riskinin azalması, bağışıklık sisteminin güçlenmesi ve yaşlanmanın gecikmesi sağlanır.(1) Bu nedenle porsiyon kontrolü yaparak günlük beslenme rutinine rahatlıkla meyve ve sebzeleri ekleyebilirsiniz.
Uyarı: Bu metin kişileri konu özelinde objektif bir şekilde bilgilendirme amaçlı yazılmıştır.