
Sağlıklı bir yaşam için en önemli etkenlerden biri olarak gösterilen hareket etmek, farklı spor dalları ve aktiviteler ile gerçekleştirilebilir.
Hava şartlarının değişmesiyle birlikte mutfağımıza giren yiyecekler de değişir. Sağlıklı ve dengeli beslenmenin anahtarı olan meyve sebzelerin vaktinde yenmesi, vitamin ve minerallerden tam anlamıyla faydalanmak için oldukça önemlidir. Pek çok insan kışlık meyve sebze alışverişine çıktığında bilinçsiz olarak, mevsimine ait olmayan meyve sebzeleri satın alır. Bu yazımızda, kafa karışıklıklarını gidermek adına kış meyve sebzeleri ayrıntılı olarak ele alıyor olacağız.
İçerikler (Gizle-)
Mevsiminde Sebze ve Meyve Tüketmek Neden Önemli ?
Kış Sebzeleri Nelerdir?
Kış Meyveleri Nelerdir?
Yaşayan her canlının, gelişmesi ve büyümesi için gerekli olan doğal koşullar vardır. Bir bitkinin en doğru şartlarda büyümesi için iklim koşulları, toprak elverişliliği, yerleşim koşulları gibi pek çok durumun uygun olması gerekir. Fakat endüstriyel gelişmeler, hızlı nüfüs artışı ve yeme alışkanlıklarına bağlı olarak, pek çok meyve ve sebze mevsimi gelmeden, çeşitli işlemlerden geçirilerek uygun olmayan koşullarda üretilebiliyorlar.
Mevsiminde yenen sebzeler güneşten ve topraktan alması gereken vitamin ve mineralleri çok daha rahat bir biçimde alırlar. Sebze ve meyvelerin hangi mevsimde tüketilmesi gerektiğini bilmek, tüketilen besinlerden maksimum fayda sağlamasına yardımcı olacaktır.
Kış aylarında genel olarak koyu yeşil yapraklı; vitamin, antioksidan ve mineral bakımından zengin sebzelerin tüketilmesi tavsiye edilir. Bu tip sebzeler, vitamin ve mineral kaybı olmaması açısından genel olarak çok pişirilmemelidir. Sebzelerin buharda ya da çiğ olarak salata şeklinde tüketilmesi tavsiye edilir.
Vitamin deposu kış sebzelerini şu şekilde sıralayabiliriz:
Kışın rahatlıkla tercih edebileceğiniz kış meyveleri ise şu şekildedir:
Meyve ve sebzeler enerji içeriklerinin düşük, mineral madde ve vitamin içeriklerinin yüksek olması nedeniyle beslenme ve insan sağlığı bakımından önemli gıdalardır. Yeterli seviyede sebze ve meyve tüketimi ile kanser, kalp ve damar hastalıkları, hipertansiyon, sindirim sistemi hastalıkları başta olmak üzere birçok kronik hastalık riskinin azalması, bağışıklık sisteminin güçlenmesi ve yaşlanmanın gecikmesi sağlanır.(1) Bu nedenle porsiyon kontrolü yaparak günlük beslenme rutinine rahatlıkla meyve ve sebzeleri ekleyebilirsiniz.
Uyarı: Bu metin kişileri konu özelinde objektif bir şekilde bilgilendirme amaçlı yazılmıştır.
Kaynakça
Önerilen Bloglar
Sağlıklı bir yaşam için en önemli etkenlerden biri olarak gösterilen hareket etmek, farklı spor dalları ve aktiviteler ile gerçekleştirilebilir.