Uzm. Dyt. Özgür G.
Yayın Tarihi: 11.07.2024 | Güncelleme Tarihi: 11.07.2024

Sağlıklı Yaz Sebzeleri ve Meyveleri

Yaz meyveleri ve sebzeleri, doğanın bolluğu ve bereketini en iyi şekilde hissettirdiği yaz aylarının sevilen besinleridir. Güneşin sıcaklığıyla çeşitlenen ve olgunlaşan yaz sebzeleri ve meyveleri sofraları renklendirirken sağlık açısından önemli faydaları da beraberinde getirir. Bunun en önemli nedeni, taze ve lezzetli olmalarının yanı sıra yaz mevsimindeki meyve ve sebzelerin vitamin ve mineraller açısından oldukça zengin olmasıdır. Ayrıca lif ve antioksidan içeriğiyle de dikkat çeken bu besinler yaz aylarında bol miktarda tüketilebilir. İşte sağlıklı ve besleyici özellikleriyle beslenme planları içerisine dahil edilmesi gereken sağlıklı yaz meyve ve sebzeleri…

İçerikler (Gizle-)
  1. Yaz Meyveleri ve Faydaları

    1. Çilek

    2. Karpuz

    3. Kiraz

    4. Kayısı

    5. Şeftali

    6. Üzüm

    7. İncir

    8. Kavun

    9. Erik

  2. Yaz Sebzeleri ve Faydaları

    1. Yeşil Kabak

    2. Enginar

    3. Bamya

    4. Bezelye

    5. Biber

    6. Domates

    7. Salatalık

    8. Semizotu

    9. Patlıcan

  3. Yaz Meyve ve Sebzeleri Nasıl Tüketilmelidir?

içerik

Yaz Meyveleri ve Faydaları

Meyveler açısından oldukça sınırlı bir çeşitliliğin söz konusu olduğu kış aylarından sonra yaz geldiğinde tezgahlarda çok sayıda meyve görebilmek mümkündür. İşte sağlıklı yaz beslenmesi için tüketilmesi gereken bazı yaz meyveleri:

Çilek

Birçok kişinin favori meyvesi olan çilek, ilkbahar aylarından itibaren raflardaki yerini alır. İyi bir C vitamini, folat ve manganez kaynağıdır. Bunun yanı sıra flavonoidler, fenolik asitler, antosiyaninler, lignanlar ve daha birçok antioksidan bileşeni de barındırır. Bu sayede bağışıklık sistemini güçlendirme ve çeşitli hastalıklara yakalanma riskini azaltmada etkili olabilir.1

Karpuz

Yaz mevsim meyveleri denildiğinde ilk akla gelenler arasında yer alan karpuz, %92 gibi yüksek bir su oranına sahip olması nedeniyle yaz aylarında dehidrasyonu (sıvı kaybı) önlemeye yardımcı olur. Kırmızı renkli iyi bir antioksidan olan likopen açısından da oldukça zengindir. Bu sayede sağlığınızı korumanıza yardımcı olabilir.2

Kiraz

İyi bir lif kaynağı olan kiraz, sindirim sistemini düzenlemeye yardımcı olan sağlıklı yaz meyveleri arasındadır. Ayrıca yüksek potasyum içeriği ile kalp sağlığınızı korumanıza da katkıda bulunabilir. Bunlara ek olarak kirazda bulunan antosiyaninler antioksidan etkileri sayesinde oksidatif stresin azaltılmasına da yardımcıdır.1

Kayısı

Yazın sevilen meyvelerinden bir diğeri olan kayısı, lif bakımından oldukça zengindir. Sindirim sistemi sağlığını iyileştirmenin yanı sıra A ve E vitaminleri ile antioksidanlardan zengin içeriği sayesinde cilt ve göz sağlığı ile bağışıklık sistemine olumlu etkilerde bulunabilir.3

Şeftali

Yüksek oranda su içeren yaz meyveleri arasında yer alan şeftali, sıvı kaybını önlemeye yardımcıdır. Lif ve antioksidan içeriğine ve zengin besin değerine ek olarak florür içermesi sayesinde şeftali, diş sağlığınızı iyileştirmenize de katkıda bulunabilir.4

Üzüm

Yazın yetişen meyveler arasında en sevilenlerden bir tanesi olan üzüm, potasyum minerali ile K vitamininin iyi bir kaynağıdır. Bu sayede kalp hastalıklarından korunmanıza katkıda bulunabilir. Ayrıca antosiyanin, resveratrol, kuarsetin gibi antioksidan bileşenler içermesi sayesinde kanser ve çeşitli hastalıklara karşı korunmada etkili olabilir. Tüm üzümler yararlı olsa da siyah üzüm, bu antioksidanları daha fazla içerdiğinden antioksidan etkisini daha fazla gösterir.1

İncir

Yazın en sıcak günlerinde olgunlaşan incir, lif içeriği en fazla olan yaz meyveleri arasında sayılabilir. Bu sayede sindirim sisteminin çalışma düzenine katkıda bulunabilir. Aynı zamanda yüksek antioksidan içeriğiyle de kanserden korunmayı destekleyen yaz mevsimi meyveleri arasındadır.5

Kavun

%90 gibi yüksek bir su oranına sahip olan kavun, sıcak yaz günlerinde sıvı ihtiyacınızı karşılamanıza yardımcı olabilecek ferahlatıcı bir meyvedir. İyi bir potasyum kaynağı olması ile kavun, kalp sağlığını korumaya yardımcı olurken bağışıklık sistemi ve cilt sağlığını da destekler.6

Erik

Kabızlığı önlemek için en fazla tüketilen doğal besinlerden bir tanesi kuru eriktir. Yaz aylarında ise eriğin tazesini bol bol tüketerek sindirim sistemini düzenleyebilmek mümkündür. Bunun yanı sıra erik, kalp ve kemik sağlığınızı iyileştirmenize de katkıda bulunabilir.7

içerik2

Yaz Sebzeleri ve Faydaları

Yaz ayları, meyvelerde olduğu kadar sebzelerde de önemli bir çeşitlilik sunar. Yazın yetişen sebzeler ve vücuda sağladığı faydalar şu şekilde sıralanabilir:

Yeşil Kabak

Yazın sevilen sebzelerinden bir tanesi olan kabak; demir, magnezyum ve kalsiyum mineralleri ile A ve C vitaminlerinden zengindir. Kansızlığı (anemi) önlemeye, kemik sağlığını iyileştirmeye, bağışıklık sistemini güçlendirmeye, kalp sağlığını korumaya ve kronik hastalıkları önlemeye katkıda bulunabilir. 8

Enginar

Yaz mevsimi sebzeleri arasında yer alan enginar, karaciğer dostu olarak bilinir. Zararlı toksinlerin karaciğerden atılması, safra üretiminin artırılması üzerinde enginar, önemli etkilere sahiptir. Ayrıca karaciğer hücrelerinin hasar görmesini önlemesi ile alkole bağlı olmayan karaciğer yağlanması ve siroz başta olmak üzere çeşitli karaciğer hastalıklarından korunmaya yardımcı olabilir. 9

Bamya

Yaz döneminin karakteristik sebzelerinden bir tanesi olan bamya, kan şekerinin dengelenmesine yardımcı olur. Ayrıca içerdiği besin öğeleri ve antioksidanlar sayesinde kalp hastalıklarından ve kanserden korunmanıza katkı sağlayabilir. 10

Bezelye

Sağlıklı yaz sebzeleri arasında yer alan bezelye, mükemmel bir protein kaynağıdır. Bu nedenle vejetaryen, vegan beslenme gibi beslenme tarzlarını uygulayan kişilerin mutlaka tüketmesi gereken besinlerdendir. Öte yandan doyurucu olması ile zayıflama diyetleri sırasında da fayda sağlayabilir. Yüksek besin değeri ve antioksidan içeriğine sahiptir. 11

Biber

Yaz aylarında yeşil biber, kırmızı biber, dolmalık biber, sivri biber gibi pek çok biber çeşidini taze olarak bulabilmek mümkündür. A ve C vitamininden zengin yapısı, kapsaisin (acı biberlerde) ve piperin gibi antioksidan bileşikleri içermesi sayesinde biber, sağlığı korumaya ve kronik hastalıklara yakalanma riskini azaltmaya katkı sağlayabilir. 12

Domates

Domatesin yapısında bol miktarda yer alan ve domatese kırmızı rengini veren likopen, çok güçlü bir antioksidandır. Özellikle de olgunlaşmış domateslerde yoğun şekilde bulunan bir karotenoid türü olan likopen; kalp hastalıkları, kanserler ve cilt hastalıklarına karşı korunmada etkili olabilir. Bunun yanı sıra domates A ve C vitaminleri açısından oldukça zengindir ve bağışıklığın güçlendirilmesine katkıda bulunur.13

Salatalık

Su oranı çok yüksek olan salatalık, yaz sıcaklarında dehidrasyonun (su kaybı) önlenmesine büyük bir katkıda bulunur. Düşük kalorisi ile zayıflama diyetlerinde bol miktarda tercih edilebilirken antioksidan bileşenler, vitamin ve minerallerden zengin yapısıyla sağlığı korumaya yardımcı olabilir.14

Semizotu

Antioksidanlarla dolu yapısı ve zengin besin değeri ile semizotu, yaz aylarında mutlaka tüketilmesi gereken bitkilerdendir. Omega-3 yağ asitlerini içeren nadir besinlerden olan semizotu sağlığın pek çok yönden iyileştirilmesini destekler. Aynı zamanda kalp sağlığını koruma, diyabet hastalarında kan şekeri kontrolünü sağlama gibi alanlarda da faydalara sahiptir.15

Patlıcan

Lif içeriği yüksek, kalorisi düşük bir sebze olan patlıcan aynı zamanda antosiyaninler olarak bilinen antioksidanlardan zengindir. Kalp hastalıklarından ve kanserden korunmaya yardımcı olabilirken aynı zamanda kan şekeri regülasyonu üzerinde de olumlu etkiler sağlayabilir.16

Yaz Meyve ve Sebzeleri Nasıl Tüketilmelidir?

Yaz meyve ve sebzeleri; sağlığı çeşitli yönlerden iyileştirebilen vitaminler, mineraller ve antioksidanlarla doludur. Bu nedenle yaz aylarında bol miktarda tüketilmesinde fayda vardır. Yerel olarak üretilen ürünleri tercih etmek yazın daha taze, besleyici ve ekonomik meyve ve sebzeler tüketmenizi sağlayabilir. Sıcak havalarda daha ferahlatıcı öğünler yapabilmek ve bu meyve ve sebzelerin içeriğindeki besin öğelerinden en iyi şekilde yararlanabilmek için taze ve çiğ tüketim mümkün olduğunca ön planda tutulmalıdır. Bunun için meyve ve sebze salataları yapılabilir, meyve ve sebze suları hazırlanabilir. Özellikle de sebzeler, zeytinyağlı veya etli yemekler içerisine dahil edilerek yaz aylarında farklı şekillerde tüketilebilir. Domates, salatalık, biber gibi ürünler ise kahvaltıda taze olarak tüketilebilir. 17

Yaz aylarında mevsime uygun taze sebze ve meyveleri diyetinize ekleyerek sağlıklı bir beslenme planı oluşturabilirsiniz. Yaz aylarında sağlığınızı korumak için dengeli beslenme, dinç ve enerjik kalma, düzenli spor yapmanın faydaları gibi diğer içeriklerimizi de inceleyerek konu özelinde daha detaylı bilgi sahibi olabilirsiniz.

Uyarı: Bu metin tüketicileri konu özelinde objektif bir şekilde bilgilendirme amaçlı yazılmıştır.

Önerilen Bloglar

Uzm. Dyt. Özgür G.
11.07.2024 | 11.07.2024

Tenisin Faydaları Nelerdir?

Tenisin faydaları, tenisin popülerleşmesine ve her yaştan birey tarafından ilgi görmesine yol açmıştır.

Uzm. Dyt. Özgür G.
11.07.2024 | 11.07.2024

Yüzmenin Faydaları Nelerdir?

Yüzmenin faydaları çok uzun yıllardır bilinir ve yediden yetmişe pek çok birey için yüzme, en keyifli sporlardan bir tanesidir.

Uzm. Dyt. Özgür G.
11.07.2024 | 11.07.2024

Düzenli Koşu ve Yürüyüşün Faydaları

Yürüyüşün faydaları pek çok kişi tarafından bilinir ve bu nedenle fiziksel aktivite düzeyini artırmak isteyen kişilerin ilk tercihi genellikle yürüyüş yapmaktır.