Turunçgiller
C vitamini bakımından zengin turunçgillerin tüketimi; soğuk algınlığı, nezle, grip ve pek çok mevsimsel geçiş hastalıkların tedavisinde yardımcı rol üstlenir. C vitamininden zengin beslenmek, vücut direncinin yükselmesine ve vücudun hastalık karşısından kuvvet kazanmasına yardımcı olabilir.
En bilinen C vitaminini bakımından zengin turunçgiller ise şu şekildedir:
- Greyfurt, portakal, mandalina, limon türleri (misket vb.)
- C vitaminini vücut tarafından depolanmaz bu nedenle günlük beslenme rutinine bu besinleri eklemeli ve düzenli olarak tüketmelisiniz.
Brokoli
Brokoli içerdiği; mineral ve A, C ve E vitaminlerinden ötürü, en sağlıklı yeşil sebzelerden biridir. Aynı zamanda brokolinin; lif ve antioksidan bakımından zengin oluşu onu, vücut için harika bir yakıt haline getirir. Brokoli tüketiminde önemli olan nokta, pişirme esnasında bu vitaminlerin kaybını aza indirmektir. Bu nedenle siz de, brokoliyi olabildiğince az pişirerek ya da buharda haşlayarak tüketebilirsiniz.
Zencefil
Zencefil, faydaları uzun yıllardır bilinen bitkilerden biridir. Özellikle toz halde baharat olarak, ya da küçük parçalar halinde kesilerek tüketilebilir. Öksürük, soğuk algınlığı ya da gribal enfeksiyonlarda doktor tedavisine ek olarak tercih edilebilir. Yoğunlukla, boğaz ağrısı görüldüğünde çay formunda tüketilerek ya da boğaz ağrısının rahatlamasına yardımcı olunabilir.
Kırmızı Biber
Tam bir vitamin deposu olan kırmızı dolmalık biber, pek çok turunçgilden çok daha fazla C vitamini içerir. Aynı zamanda zengin beta karoten içeriği sayesinde vücudun ihtiyacı olan direnci kazanmasını destekler.
Yoğurt
Yoğurdun faydalarını pek çok kez duymuşsunuzdur. Özellikle ev ortamında mayalanan ve eklenti şeker içermeyen yoğurt, içerisindeki aktif kültürler sayesinde hastalıklara karşı bağışıklığımızı uyarılabilir.
Çekirdek
Ay çekirdeği içerisindeki: B6, D vitamini, fosfor, magnezyum ve E vitamini sayesinde bağışıklık sistemi fonksiyonlarının doğru ve sağlıklı bir biçimde çalışmasına yardımcı olur. Aynı zamanda zengin bir selenyum kaynağıdır.
Badem
Badem içerisindeki vitaminlere ek olarak, vücut için gerekli olan sağlıklı yağları da içerir. Hem immün sistem hem de cildin sağlıklı olabilmesi için destek görevi görür.
Ispanak
Ispanak; vitamin, antioksidan ve beta karoten deposu olmasından dolayı sağlıklı besin alternatiflerinden biridir. Tıpkı brokoli gibi ıspanak da vitamin kaybı olmaması açısından az pişirilmeli veya çiğ olarak tüketilmesi tavsiye edilir.
Yeşil Çay
Yeşil çay; güçlü bir antioksidan türü olan, epigallokateşin gallat (EGCG) içermesinden ötürü bağışıklık fonksiyonlarının gelişmesine katkı sağlar. Bu nedenle sağlıklı bireyler günde bir bardak yeşil çay tüketerek, günlük antioksidan ve amino asit alımına katkıda bulunabilir.
Zerdeçal
Zerdeçalın içerisindeki kurkumin ve zengin mineraller sayesinde; kas hasarının önüne geçmeye yardımcı olur. Aynı zamanda antiviral ve anti-inflamatuar özellikleri nedeniyle pek çok takviye gıdanın içerisinde de yer alır.
Sarımsak
Sarımsak hem yemeğe lezzet katması hem de içerisindeki bağışıklık kuvvetlendirici özellikleri ile bilinen, alisin maddesi içermesinden dolayı yüzyıllardır dünyaca ünlü pek çok mutfakta sıklıkla tercih edilen bir besindir.
Papaya
Ülkemizde de yeni yeni tercih edilmeye başlayan papaya meyvesi; magnezyum, vitamin ve mineraller içerir. Papaya tüketerek hem vitamin ihtiyacını karşılayabilir hem de genel sağlığımız için ihtiyacınız olan sindirim enzimlerinin alınmasına yardımcı olabilirsiniz.
Kabuklu Deniz Ürünleri
Kabuklu deniz ürünlerinde, bağışıklık sistemini kuvvetlendiren en önemli minerallerden olan çinko bulunur. Kabuklu deniz ürünleri tüketmek; vücudun ihtiyacı olan çinkonun alımını kolaylaştırır.
Çinkonun yoğun olarak bulunduğu deniz ürünleri ise şöyle: Istakoz, istiridye, yengeç ve midyedir.
Kümes Hayvanları
Sağlıklı ve iyi işleyen bir vücut mekanizması için; protein, vitamin ve mineral bakımından zengin kaynakları dengeli olarak tüketmek oldukça önemlidir. Hindi ve tavuk gibi kümes hayvanlarını; pişirip et olarak ya da kaynatılarak (çorba ya da et suyu) tüketmek günlük ihtiyacımız olan B6 vitaminin alımı bakımından oldukça önemlidir.
Kivi
Bir diğer zengin vitamin kaynağı kividir. Özellikle K vitamini, potasyum ve C vitaminini içermesinden ötürü sağlıklı bir bağışıklık sistemine yarar sağlar. Meyveleri, günlük yeme düzenine porsiyon kontrolü yaparak dengeli bir biçimde ekleyebilirsiniz.
Güçlü bir immün sistem; zararlı maddelerin, virüslerin vücuda zarar vermesini önleme de oldukça etkin bir rol oynar. Ayrıca vücudun hastalıklara karşı kendini çok daha güçlü savunmasına ve direncin artmasına yardımcı olur. Bu nedenle yukarıda bahsettiğimiz bağışıklığı güçlendiren besinler tüketerek, vücudunuzda çok daha sağlıklı bir bağışıklık sistemi oluşmasına yardımcı olabilirsiniz.