Dr. Hatice İ.
Yayın Tarihi: 20.07.2023 | Güncelleme Tarihi: 15.01.2024

Stres Yönetimi Nedir? Stres ve Öfke Yönetimi Nasıl Yapılır?

Hayatınızdaki pek çok şey stres yaşamanıza neden olabilir. Stres de gün içerisindeki rutinlerinizde zorlanmanıza, motive olmanıza ve daha pek çok olumsuz duruma yol açabilir. Yazımızı okuyarak “Stres yönetimi nedir?” , “Stresin belirtileri nelerdir?” , “Öfke ve stres yönetimi için neler yapılabilir?” öğrenebilirsiniz.

İçerikler (Gizle-)
  1. Stres Yönetimi Nedir?

  2. Öfke Yönetimi Nedir? 

  3. Stres Belirtileri Nelerdir?

    1. Stresin Psikolojik Belirtileri

    2. Stresin Fiziksel Belirtileri 

  4. Stres Yönetimi Teknikleri Nelerdir?

    1. Egzersiz Yapmak 

    2. Sağlıklı Beslenmek

    3. Uyku Kalitesini Artırmak 

    4. Meditasyon Yapmak 

    5. Sosyalleşmek 

içerik

Stres Yönetimi Nedir?

Stres yönetimi, stresle başa çıkmak için gerçekleştirilen uygulama ve pratikler bütünüdür. Hem stresi hem de stresin fiziksel ve psikolojik olarak getirdiği olumsuz etkileri azaltmak için kullanılan çeşitli stratejiler, araçlar ve tekniklerin tümü stres yönetimi süreçlerinin bir parçasıdır. Stresi yönetmek için zihinsel, davranışsal, fiziksel ve duygusal teknikler kullanılabilir.1

Öfke Yönetimi Nedir? 

Öfke yönetimi, aniden yaşanan öfke krizlerine ve patlamalara karşı kişinin kendini dizginleyebilmesi için gerçekleştirilen bir teknikler bütünüdür. Kaygı ve stres yönetimi ile öfke yönetimi benzer şekilde çalışır. Stresin, kaygının ya da öfkenin hayatımızı nasıl etkilediğini fark edip bir adım atmamız gerekir. Kimi zaman stres, bir adım öteye geçtiğinde stres ile beraber öfkeye de dönüşür. Birbirine çok yakın olan bu duygular, ilişkilerimizi ve günlük yaşantımızı olumsuz etkileyebileceği gibi zaman içerisinde fiziksel sağlığımızı da etkileyebilir.2

Stres Belirtileri Nelerdir?

Stresin hem psikolojik hem de fiziksel belirtiler olabilir. İşte stresli ve kaygılı olabileceğinizi gösteren bazı psikolojik ve fiziksel belirtiler… 

Stresin Psikolojik Belirtileri

Stresin zihinsel ve ruhsal sağlığınızda olan etkileri aşağıdaki belirtilere neden olabilir: 

  • Konsantrasyon ve odaklanma güçlüğü yaşamak, 
  • Karar vermekte zorlanmak,
  • Bunalmış, tükenmiş hissetmek,
  • Sürekli olarak endişelenmek, kaygılanmak, gergin olmak,
  • Unutkanlık yaşamak,
  • Kolay sinirlenmek, 
  • Sabırsızlanmak, 
  • Her işi hızlıca halletmeye çalışmak,
  • İhmal edilmiş ve yalnız hissetmek,
  • Sosyalleşmekten kaçınmak.3 4

Stresin Fiziksel Belirtileri 

Stresin hem fiziksel hem de davranışsal belirtileri aşağıdaki gibi olabilir:

  • Baş ağrısı,
  • Baş dönmesi,
  • Kas ağrısı, kaslarda gerginlik,
  • Mide krampları, bulantı vb. mide sorunları, 
  • Hızlı kalp atışı,
  • Göğüs ağrısı,
  • Cinsel performans sorunları, 
  • Çok fazla ya da çok daha az uyumak,  
  • Çok fazla ya da çok daha az yemek yemek,
  • Alkol ve sigara gibi zararlı alışkanlıklara yönelmek.3 4  

Stres Yönetimi Teknikleri Nelerdir?

Stres Yönetimi Teknikleri Nelerdir?

Stres yönetimi için gerçekleştirilen pek çok teknik vardır. Bunlardan en pratik ve kolayca uygulanabilecek olanları sizin için derledik: 

Egzersiz Yapmak

Egzersiz yapmak hem enerjik kalmak için hem daha iyi hissetmek hem de hem de kortizol adı verilen ve vücudun strese verdiği tepkiyi yöneten hormonun dengelenmesi açısından faydalıdır. Stres yönetimi için egzersiz yapacaksanız yoğun ve sizi zorlayacak egzersizler yerine daha sakin ve rahatlatıcı egzersizlere yönelebilirsiniz. Yüzme, yürüyüş ya da yoga gibi egzersizler stres yönetimi için son derece uygundur.(1) Egzersiz öfke yönetimi için de oldukça uygun bir pratiktir. Öfkenizi dindirmek, öfkeye neden olan stresi azaltmak için egzersiz rutinleri oluşturmabilirsiniz.(5)

Sağlıklı Beslenmek

Sağlıklı yiyecekler ile beslenmek ve kalori miktarınızı dengelemek sadece incelmenize, fit kalmanıza değil ruh sağlığınızın daha iyi olmasına da yardımcı olabilir. Sağlıklı beslenerek stresin etkilerini azaltabilir, ruh halinizi düzeltebilirsiniz. Stresli, kaygılı ve öfkeliyken sağlıksız atıştırmalıklar çok çekici gelse de fazla şeker ve yağın ruh sağlığınız için hiç de iyi olmadığını unutmayın. Taze meyve ve sebzelerde yer alan antioksidanlar ile hücrelerinizi kronik stresin neden olabileceği zararlara karşı koruyabilirsiniz. Öğünlerinizde stresin vücut ve zihin üzerindeki etkilerini azaltmaya yardımcı olduğu düşünülen C vitamini, Omega-3 ve magnezyum içerikli gıdalara da yer verebilirsiniz. 6 

Yeterli beslenme ilkeleri konulu içeriğimizi inceleyerek sağlıklı beslenme konusunda daha fazla bilgi sahibi olabilirsiniz. Sağlıklı beslenmeyi takviye edici gıda çeşitleri ile desteklendirebilir, bunun için hekiminize danışabilirsiniz.  

Uyku Kalitesini Artırmak

Stres yönetimi için uyku kalitesini artırmak da oldukça önemli. Çünkü vücut, stres hormonu olarak adlandırılan kortizol hormonunun salgılanması için ihtiyaç duyulan HPA ekseni aktivasyonu için iyi bir uykuya ihtiyaç duyar. Uyku kalitenizi artırmak ve düzenli bir şekilde uyumak için bir uyku rutini oluşturabilir, yatağa erken saatlerde girip ardından telefon, tablet gibi bir uyaran olmadan sessiz ve karanlık yatak odanızda uykuya dalmaya çalışabilirsiniz.1 

Meditasyon Yapmak

Hem özel hayatta hem de iş hayatında stres yönetimi için uygulayacağınız pratikler, özellikle aniden gelişen stres ve öfke ile baş etmenize yardımcı olur. Stres yönetimi eğitimi esnasında da kişilerin kazanması istenen beceri ve pratiklerden biri de meditasyondur. Meditasyon yapmak için cep telefonunuza indireceğiniz bir uygulama dahi yeterli olabilir. Ancak stresinizi ve öfkenizi yönetmek için daha kapsamlı çalışmalar yapmak istiyorsanız farkındalık kazanmanızı sağlayacak eğitimlere de katılabilirsiniz. Stresinizi yatıştırmak için meditasyonun yanı sıra nefes egzersizlerini de deneyebilirsiniz.(1) 

Sosyalleşmek

Sosyalleşmek daha sakin, mutlu ve iyi hissetmenin en doğal yollarından biri. Bunun yanında stres yönetimi teknikleri arasında da en kolay uygulanabilecek pratiklerden. Ayrıca insanlarla yüz yüze konuşmak ve vakit geçirmek vücudunuzun savaşmak ya da kaçmak gibi tepkilerinizi durdurmanıza yardımcı olan bir hormunun salgılanmasına da yardımcı olur.
Stresinizi azaltmak için sizi yargılamayan, iyi hissettiren ve sevdiğiniz insanlar ile bir araya gelebilir, dilerseniz sadece sohbet etmenin dilerseniz de eğlenceli aktiviteler yapmanın tadını çıkarabilirsiniz. 6 

Tüm bu stres yönetimi tekniklerinin yanı sıra yapmaktan kaçınmanız gereken bazı durumlar da var. İşte bunlardan bazıları:

  • İşlerinizi tek seferde yapmaya çalışmayın, büyük sorumluklar almayın. Bunun yerine daha kolay ulaşabileceğiniz küçük hedeflere yönelin. 
  • Sürekli olarak yalnız ve çaresiz olduğunuzu düşünmeyin. 
  • Stresi azaltmak için alkol, sigara, aşırı yemek yemek gibi durumlara yönelmeyin. Bunlar stresinizi azaltmaz aksine ruh sağlığının bozulmasına katkıda bulunabilir.4

Uyarı: Bu metin kişileri konu özelinde objektif bir şekilde bilgilendirme amaçlı yazılmıştır.

Önerilen Bloglar

Uzm. Dyt. Özgür G.
19.08.2024 | 15.01.2024

Voleybolun Faydaları Nelerdir?

Voleybolun faydaları hem fiziksel hem de psikolojik yönden pek çok olumlu etkiyi içerir.

Uzm. Dyt. Özgür G.
19.08.2024 | 15.01.2024

Bisiklet Sürmenin Faydaları

Sağlıklı bir yaşam için en önemli etkenlerden biri olarak gösterilen hareket etmek, farklı spor dalları ve aktiviteler ile gerçekleştirilebilir.

Uzm. Dyt. Özgür G.
19.08.2024 | 15.01.2024

Basketbol Oynamanın Faydaları

Basketbol, fiziksel ve zihinsel sağlığımıza birçok fayda sağlayan dinamik bir spordur.