Balık Yağı Boy Uzatır mı?
Balık yağı; genellikle ringa, uskumru, hamsi, somon, alabalık ve ton balığı gibi yağlı balıklar ile midye, istiridye, yengeç gibi kabuklu deniz ürünleri ya da morina gibi bazı balık çeşitlerinin karaciğerinden elde edilir. Omega 3 yağ asitleri açısından zengin olan balık yağının yaklaşık %30’unu omega 3 yağ asitleri oluşturur. Aynı zamanda A ve D vitaminleri de içeren balık yağı; sıvı, kapsül ya da tablet formunda besin takviyesi şeklinde tüketilir. Sağlıklı bir beslenme programında haftada 2-3 kez balık tüketilmesi önerilir. Balık tüketiminde zorlananlar balık yağı takviyesi alabilir.
Balık yağının genel vücut sağlığını koruma üzerindeki etkileri genel olarak içeriğindeki omega 3 yağ asitleri sayesindedir. EPA (Eikosapentaenoik asit) ve DHA (Dokosaheksaenoik asit) adı verilen iki omega 3 yağ asidi içeren balık yağı; kalp ve göz sağlığının korunmasından iltihaplanmanın önlenmesine, depresyonun önlenmesinden cilt sağlığının desteklenmesine kadar sağlık üzerinde pek çok olumlu etkiye sahiptir. Peki, balık yağı boyu uzatır mı? Balık yağının doğrudan boy uzatma üzerinde etkisi yoktur. Boy uzunluğu büyük ölçüde genetik faktörlere bağlıdır. Balık yağının sahip olduğu omega 3 yağ asitleri çocuklarda beyin gelişiminin yanı sıra eklem, kas ve kemik gelişimini de destekler. Ayrıca çocukların büyüme ve gelişimi sürecinde önemli rol oynayan uyku saatlerinin düzenlenmesi ve uyku kalitesinin artmasını da sağlayabilir. Büyüme ve gelişme dönemindeki çocuklarda doktor kontrolünde alınan balık yağının boya faydaları olabilir. Ancak boy uzatan balık yağı şeklinde bir tanım yapılamaz. 1 2 3 4
Balık Yağının Çocuk Gelişimindeki Yeri
Dünya Sağlık Örgütü, büyüme ve gelişme dönemindeki çocukların haftada 1 ya da 2 kez balık tüketmesini önerir. Balıkta bulunan omega 3 yağ asitleri; kas aktivitesinden hücre büyümesine kadar pek çok vücut fonksiyonunda önemli rol oynar. Balık yağı, özellikle yeteri kadar balık tüketemeyen ve beslenme yetersizliği yaşayan çocuklara omega 3 faydaları için kullanması önerilen bir besin takviyesidir. Beyin fonksiyonlarının normal işleyişini desteklemesi, özellikle öğrenme ve hafıza kabiliyetleri üzerindeki etkisi sayesinde okul performansı üzerinde balık yağının faydaları olabileceği düşünülür. Özellikle yetersiz beslenen, dikkat eksikliği hiperaktivite bozukluğu olan çocuklar için balık yağı takviyeleri, onların öğrenme ve hafıza yeteneklerini geliştirebilir.
Erken çocukluk döneminde beyin ve sinir sisteminin gelişimini desteklemesinin yanı sıra görme fonksiyonları üzerinde olumlu etkiler yaratabilir. Kronik bir hastalık olan astımlı çocuklarda balık yağının hastalığın semptomlarını iyileştirdiğine dair çalışmalar mevcuttur. Kemik ve eklem gelişimini desteklemesinin yanı sıra omega-3 yağ asitleri, uyku bozukluklarına sahip çocuklarda uyku düzenini iyileştirebilir ve uyku kalitesini artırabilir. 5 6 7 Yan etkileri az olan balık yağı takviyelerinin çocuklar için kullanılmadan önce mutlaka doktora danışılması önemlidir.
Uyarı: Bu metin kişileri konu özelinde objektif bir şekilde bilgilendirme amaçlı yazılmıştır.