Dr. Aslı O.
17.04.2021

Bağışıklık Sistemini Güçlendiren 15 Besin

Güçlü bir bağışıklık sistemi bizi; salgın hastalıklar, grip, soğuk algınlığı gibi rahatsızlıklara karşı çok daha dayanıklı hale getirir. Sık sık hasta oluyor, kendinizi hastalıklara karşı savunmasız hissediyorsanız, bağışıklık sistemini güçlendirme ile ilk adımı atabilirsiniz. Sağlıklı ve dengeli bir beslenme rutinine sahip olmak; bağışıklığı güçlendirmek için yapabileceğiniz en temel adımdır. Peki ama nasıl? Bu yazımızda size, tükettiğiniz besinlerin, güçlü bir bağışıklık sistemine sahip olmaya nasıl yardımcı olacağını anlatacağız.

İçerikler (Gizle-)
  1. Bağışıklık Sistemini Güçlendiren Yiyecekler 

    1. Turunçgiller

    2. Brokoli

    3. Zencefil

    4. Kırmızı Biber

    5. Yoğurt

    6. Çekirdek

    7. Badem

    8. Ispanak

    9. Yeşil Çay

    10. Zerdeçal

    11. Sarımsak

    12. Papaya

    13. Kabuklu Deniz Ürünleri

    14. Kümes Hayvanları

    15. Kivi

İçerik

Bağışıklık Sistemini Güçlendiren Yiyecekler

İnsan vücudu; virüslere, bakterilere, enfeksiyonlara ve diğer yabancı cisimlere karşı vücudunu korumak için birçok farklı mekanizmaya sahiptir. Sağlıklı bir beden için, sistemin ortak bir biçimde çalışması oldukça önemlidir. Bağışıklık sistemi olarak da bilinen immün sistem ise en önemli vücut mekanizmalarından biridir. Basit bir soğuk algınlığından ya da çok daha ciddi pek çok hastalığın önlenmesinde oldukça aktif rol oynar.

İmmün sistem, bir canlıdaki hastalıklara karşı koruma yapan, patojenleri ve tümör hücrelerini tanıyıp onları yok eden iflleyifllerin toplamıdır. Sistem, vücuda giren veya vücutla temasta bulunan her yabancı maddeyi tarar ve onları, canlının sağlıklı vücut hücrelerinden ve dokularından ayırt eder.(1)

Bağışıklık sistemini güçlendirmenin yolları temel olarak düzenli ve dengeli beslenmek, kötü alışkanlıklardan uzak durarak sağlıklı, düzenli rutinler oluşturmaktan geçer. Özellikle bağışıklık sistemini güçlendiren besinler tüketmek, sağlıklı ve kuvvetli bir bağışıklık sistemi yaratmanın anahtarlarından biridir. İşte, günlük yeme rutinine eklediğinizde bağışıklık sistemini güçlendirmeye yardımcı olacak 15 besin:

Turunçgiller

C vitamini bakımından zengin turunçgillerin tüketimi; soğuk algınlığı, nezle, grip ve pek çok mevsimsel geçiş hastalıkların tedavisinde yardımcı rol üstlenir. C vitamininden zengin beslenmek, vücut direncinin yükselmesine ve vücudun hastalık karşısından kuvvet kazanmasına yardımcı olabilir. 

En bilinen C vitaminini bakımından zengin turunçgiller ise şu şekildedir: 

  • Greyfurt, portakal, mandalina, limon türleri (misket vb.)
  • C vitaminini vücut tarafından depolanmaz bu nedenle günlük beslenme rutinine bu besinleri eklemeli ve düzenli olarak tüketmelisiniz.

Turunçgiller

Brokoli

Brokoli içerdiği; mineral ve A, C ve E vitaminlerinden ötürü, en sağlıklı yeşil sebzelerden biridir. Aynı zamanda brokolinin; lif ve antioksidan bakımından zengin oluşu onu, vücut için harika bir yakıt haline getirir. Brokoli tüketiminde önemli olan nokta, pişirme esnasında bu vitaminlerin kaybını aza indirmektir. Bu nedenle siz de, brokoliyi olabildiğince az pişirerek ya da buharda haşlayarak tüketebilirsiniz.

Brokoli

Zencefil

Zencefil, faydaları uzun yıllardır bilinen bitkilerden biridir. Özellikle toz halde baharat olarak, ya da küçük parçalar halinde kesilerek tüketilebilir. Öksürük, soğuk algınlığı ya da gribal enfeksiyonlarda doktor tedavisine ek olarak tercih edilebilir. Yoğunlukla, boğaz ağrısı görüldüğünde çay formunda tüketilerek ya da boğaz ağrısının rahatlamasına yardımcı olunabilir.

Zencefil

Kırmızı Biber

Kırmızı Biber

Tam bir vitamin deposu olan kırmızı dolmalık biber, pek çok turunçgilden çok daha fazla C vitamini içerir. Aynı zamanda zengin beta karoten içeriği sayesinde vücudun ihtiyacı olan direnci kazanmasını destekler.

Yoğurt

Yoğurt

Yoğurdun faydalarını pek çok kez duymuşsunuzdur. Özellikle ev ortamında mayalanan ve eklenti şeker içermeyen yoğurt, içerisindeki aktif kültürler sayesinde hastalıklara karşı bağışıklığımızı uyarılabilir.

Çekirdek

Ay çekirdeği içerisindeki: B6, D vitamini, fosfor, magnezyum ve E vitamini sayesinde bağışıklık sistemi fonksiyonlarının doğru ve sağlıklı bir biçimde çalışmasına yardımcı olur. Aynı zamanda zengin bir selenyum kaynağıdır.

Çekirdek

Badem

Badem

Badem içerisindeki vitaminlere ek olarak, vücut için gerekli olan sağlıklı yağları da içerir. Hem immün sistem hem de cildin sağlıklı olabilmesi için destek görevi görür.

Ispanak

Ispanak

Ispanak; vitamin, antioksidan ve beta karoten deposu olmasından dolayı sağlıklı besin alternatiflerinden biridir. Tıpkı brokoli gibi ıspanak da vitamin kaybı olmaması açısından az pişirilmeli veya çiğ olarak tüketilmesi tavsiye edilir.

Yeşil Çay

Yeşil Çay

Yeşil çay;  güçlü bir antioksidan türü olan, epigallokateşin gallat (EGCG) içermesinden ötürü bağışıklık fonksiyonlarının gelişmesine katkı sağlar. Bu nedenle sağlıklı bireyler günde bir bardak yeşil çay tüketerek, günlük antioksidan ve amino asit alımına katkıda bulunabilir.

Zerdeçal

Zerdeçal

Zerdeçalın içerisindeki kurkumin ve zengin mineraller sayesinde; kas hasarının önüne geçmeye yardımcı olur. Aynı zamanda antiviral ve anti-inflamatuar özellikleri nedeniyle pek çok takviye gıdanın içerisinde de yer alır.

Sarımsak

Sarımsak

Sarımsak hem yemeğe lezzet katması hem de içerisindeki bağışıklık kuvvetlendirici özellikleri ile bilinen, alisin maddesi içermesinden dolayı yüzyıllardır dünyaca ünlü pek çok mutfakta sıklıkla tercih edilen bir besindir.

Papaya

Papaya

Ülkemizde de yeni yeni tercih edilmeye başlayan papaya meyvesi; magnezyum, vitamin ve mineraller içerir. Papaya tüketerek hem vitamin ihtiyacını karşılayabilir hem de genel sağlığımız için ihtiyacınız olan sindirim enzimlerinin alınmasına yardımcı olabilirsiniz.

Kabuklu Deniz Ürünleri

Bağışıklık Sistemi

Kabuklu deniz ürünlerinde, bağışıklık sistemini kuvvetlendiren en önemli minerallerden olan çinko bulunur. Kabuklu deniz ürünleri tüketmek; vücudun ihtiyacı olan çinkonun alımını kolaylaştırır. 

Çinkonun yoğun olarak bulunduğu deniz ürünleri  ise şöyle: Istakoz, istiridye, yengeç ve midyedir.

Kümes Hayvanları

Kümes Hayvanları

Sağlıklı ve iyi işleyen bir vücut mekanizması için; protein, vitamin ve mineral bakımından zengin kaynakları dengeli olarak tüketmek oldukça önemlidir. Hindi ve tavuk gibi kümes hayvanlarını; pişirip et olarak ya da kaynatılarak (çorba ya da et suyu) tüketmek günlük ihtiyacımız olan B6 vitaminin alımı bakımından oldukça önemlidir.

Kivi

Kivi

Bir diğer zengin vitamin kaynağı kividir. Özellikle K vitamini, potasyum ve C vitaminini  içermesinden ötürü sağlıklı bir bağışıklık sistemine yarar sağlar. Meyveleri, günlük yeme düzenine porsiyon kontrolü yaparak dengeli bir biçimde ekleyebilirsiniz. 

Güçlü bir immün sistem;  zararlı maddelerin, virüslerin vücuda zarar vermesini önleme de oldukça etkin bir rol oynar. Ayrıca vücudun hastalıklara karşı kendini çok daha güçlü savunmasına ve direncin artmasına yardımcı olur. Bu nedenle yukarıda bahsettiğimiz bağışıklığı güçlendiren besinler tüketerek, vücudunuzda çok daha sağlıklı bir bağışıklık sistemi oluşmasına yardımcı olabilirsiniz.

Uyarı: Bu metin tüketicileri konu özelinde objektif bir şekilde bilgilendirme amaçlı yazılmıştır.

Kaynakça

  • Murat Songu, Hüseyin Katılmış, Enfeksiyondan Korunma ve İmmün Sistem, 201 (1)

Önerilen Bloglar

Uzm. Dr. Çiğdem Ş.
19.09.2023

Otoimmun Hastalıklar Nelerdir Belirtileri Nelerdir

Bağışıklık sistemi; belli organlar, hücreler, dokular, kimyasallar ve bazı protein çeşitlerinden oluşan bir sitemdir.

Uzm. Dyt. Özgür G.
19.09.2023

Bağışıklık Sistemi Neden Zayıflar Bağışıklık Sistemi Çökerse Ne Olur

Bağışıklık sistemi, vücut hücrelerini enfeksiyon ve hastalıklara yakalanma riskine karşı koruyucu kalkan görevi üstlenen bir savunma sistemidir.

Uzman Diyetisten Özgür G.
17.03.2023

Ramazanda Sağlıklı Beslenme ve Bağışıklık Koruma

Ramazanda beslenme genel sağlık durumunun korunması için oldukça önemlidir.